weby pro nejsevernější čechy

Erbenova vyhlídka slaví 130 let

Častý cíl vycházek mnohých Ústečanů, vyhlídková rozhledna nad čtvrtí Dobětice a nejstarší ústecká rozhledna Erbenova vyhlídka (mezi domácími familierně nazývaná Erbenka), oslaví v neděli 26. května již 130 let.

Na návrší nad Doběticemi v dnešní ústecké čtvrti Severní Terasa vyrostla první rozhledna 26. 5. 1889 a byla pojmenována po císaři Františku Josefu I. Šlo o 20 metrů vysokou dřevěnou věž na kamenné podezdívce. Zbudoval ji místní turistický spolek. Vyvýšené místo s krásným výhledem je však zároveň také extrémně vystavené nepřízni počasí, což se projevilo drasticky po necelých devíti letech, kdy zimní bouře v lednu 1898 věž shodila. Obnovená stavba ustála nápor živlů ještě kratší dobu, pouhých pět let, než ji pro změnu v roce 1903 strhla vichřice. Zůstala jen kamenná podezdívka, která sloužila jako vyhlídka, než do ní uhodil v roce 1911 blesk.

Nová kamenná vyhlídka vysoká 8 metrů byla postaven v roce 1933 a byla pojmenována po předsedovi tehdejší ústeckého turistického spolku Alexandru Erbenovi, který se o její stavbu významně zasloužil. Teprve v letech 2005 až 2006 prošla tato stavba generální opravou, při které byla zvýšena o 7 metrů. Zatím trvanlivostí překonala své předchůdkyně. Aby vydržela i nadále, to ji přijdou popřát zástupci Klubu českých turistů z Ústí nad Labem a příznivci Ústecké muzejní a vlastivědné společnosti. Účastníci oslavy obdrží pamětní list a příležitostné razítko.

Přijďte ji v neděli 26. 5. 2019 od 15.00 i Vy popřát k narozeninám a připít si na její další léta.

(zdroj Muzeum města Ústí nad Labem, Zuzana Pešková)

Tagy