weby pro nejsevernější čechy

Edward Luce – Soumrak západního liberalismu

Název této knihy sice zní trochu jako předpověď katastrofy, ale tak docela to není. Britský novinář Edward Luce v ní sice nehýří zbytečným optimismem, ale na druhou stranu nezatracuje všechny možnosti, kam by se mohla současná forma západní (a tak snad i naší) demokracie ubírat. Autor už na začátku čtenáře upozorní, že on sám patří do generace lidí, kteří se jako studenti autenticky účastnili pádu Berlínské zdi, což člověku nastavuje jistý úhel pohledu na věc. Když tomu připočteme jeho pozdější novinářské angažmá v nejvyšších patrech světové politiky a jeho přiznání, že on sám se jako liberál cítí, je o fundovanost i tón knihy postaráno.

Autor knihu nazval Soumrak západního liberalismu, což si my, přivzdělanci – samouci, můžeme převést do otázek typu: Proč už nefunguje, co fungovalo, Proč jsou tradiční politické strany v troskách, Proč populismus a touha vládě tvrdé ruky roste… a tak podobně. Některé odpovědi autor nabízí. Především se mu to daří krátkými příběhy – z politického zákulisí, z dějinných událostí daných do souvislostí i příběhy obyčejných lidí …. a odstupem, který mu dopřál sám čas.

Dvě třetiny knihy jsou tedy věnovány především tomu, co bylo, proč se to stalo a kde jsme teď. V závěrečné části se Edward Luce dopouští  i malého nástinu, kam bude svět směřovat, což pro mě dělá tu knihu ještě zajímavější. Je to jenom malá hypotéza, ale krásně ukazuje, jak těžké je v současném světě cokoli předpovídat. Autor napsal tuto knihu v roce 2017 a už nyní jsou jeho vize pryč. Lidé, se kterými kalkuloval kolem prezidenta Trumpa jsou dávno kdesi v …, ekonomický gigantismus Číny se také trochu roztéká a evropskou politickou šlehačku s brexitem navrch … no to už vůbec. Na tohle budu myslet vždy, když budu poslouchat nějaké politické předpovědi. A ještě jednu maličkost si neodpustím. Kniha je poměrně prošpikovaná citáty politických osobností minulosti. Tak alespoň jeden za všechny. Otto von Bismarck: „Se zákony to máte jako s párky. Je lepší nevědět, jak se dělají.“ To je myslím případné i pro současnou českou politiku.

Tagy