weby pro nejsevernější čechy

V sobotu ožije ústecké nábřeží. Tak ať mu to vydrží.

Měl jsem to vymyšlené tak, že se s Lenkou Havelkovou sejdu u Labe a vyfotím ji na místě, které hodlá, společně s kolegy a kolegyněmi oživit tuhle sobotu (15/6/2019) takovým mini – multižánrovým festiválkem, ale protože jsme si chtěli dát dobré kafe (a to by nám na střekovské straně u vody hned tak někdo neuvařil,) povídali jsme si ve Špajzu. Třeba se toho kafe u řeky dočkáme už za rok.

Ahoj Lenko, se děje 15. června na nábřeží?

Patnáctého června zkusíme oživit labské nábřeží na střekovské straně v Ústí nad Labem. Mezi Benešovým a železničním mostem se bude hrát divadlo, číst, bude tady ilustrátorská škola, bude tu malý šifrovák nejen pro děti, budou tu hrát kapely… A bude se tu také jezdit na kolečkových bruslích.

Kdo se na téhle akci podílí?

Dali jsme se dohromady (produkce Kult pozn. red.) se Střekovskými matkami a s dětským oddělením městské knihovny, takže by program měl být dostatečně široký, aby si to užili všichni.

Když se dívám na plakát (autorka Lina Skorobogatchenko), připadá mi, že se tu hraje i volejbal...

Na, ne… To jsou bláznivý lidi. Veselí..

Počítáte i s tím, že se bude něco dít přímo na řece?

To se bohužel nepovedlo, ale třeba paddle boardy, to by se nám líbilo. Třeba příště.

Když o tom tak přemýšlím, bylo by fajn, kdyby žilo nábřeží stále.

To by byla krása, ale víc než den zatím nedáme.

Vy, teď myslím Kult, jste aktivní i mimo nábřeží. Co nás letos ještě čeká?

V září vyjede, asi definitivně naposledy, divadelní vlak Kredenc na Šveskovou dráhu, naposled proto, že se na tuhle trať vrací normální vlaky s normálním grafikonem, takže už nebude možné vypravit zvláštní vlak. A potom v říjnu samozřejmě bude festival Kult.

Kult v posledních letech většinou zahajuje venku. Před dvěma lety taky vlastně na nábřeží, vloni v průmyslové zóně u Fillovy galerii… a co bude letos?

Letos bychom měli zahajovat na Lidickém náměstí a režii bude mít na starosti Radim Vizváry.

A za rok, co bude za rok?

O něčem se bavíme, ale zatím je brzy říkat o čem. Ale líbilo by se nám zase něco venku. Teď jsem byla okouknout jeden festival pouličních divadel v Portugalsku … To se mi líbilo moc. Lidi, kteří nechodí do divadla to venkovní reagují úplně jinak než uvnitř. Ono je to vlastně vidět i na venkovních zahájení Kultů. I ti, kdo byli v divadle naposled se školou v dětství ztrácejí ostych a kolikrát to příště zkusí znovu.

Tagy