weby pro nejsevernější čechy

11. Střekovské hudební léto bude velkou vzpomínkou na Petra Skoumala

Když za mnou, v těch časech ještě jako za kastelánem ústecké gotické dominanty, přišel pan Martin KRÁLOVSKÝ s nápadem oživit letní sezónu několika jazzovými a bluesovými koncerty v hradních prostorech, byl jsem nadšen. A myslím, že ani já, ani pan Královský jsme nepředpokládali, že se z toho prvního pokusu stane pevná součást letního hradního programu a pravidelné prázdninové osvěžení kulturního dění v Ústí nad Labem.

Hned první ročník měl mohutný divácký ohlas. A léta plynou, na hradě už vládne devět sezón šikovný pan kastelán Kučaba, který si naši původní myšlenku vzal za svou k mojí veliké radosti. I přesto, že pan Královský, srdce, mozek i duše  Střekovského hudebního léta, každoročně přísahá,že už to bylo naposledy, protože pořádání podobné akce je logisticky náročné a sehnat sponzory je rok od roku obtížnější, sejdeme se při čtyřech koncertech na hradní terase u Wágnerky už pojedenácté. A tentokráte bude celý ročník věnován vzpomínání na úžasného  Petra Skoumala. Letošní sestava pro jednotlivé večery je opravdu mohutná. Takže koho lze v červenci a v srpnu vidět a slyšet ?

12. července  vystoupí se svým setem velikáni českého rocku a jazzu  MICHAL PROKOP, LUBOŠ ANDRŠT a JAN HRUBÝ. Myslím, že netřeba představovat, co jméno, to veličina.

26.července  zavítá na hradní terasu se vzpomínkou na Petra Skoumala další veličina OLIN NEJEZCHLEBA se skupinou  KYBABU.

9.srpna  se po loňském velikém úspěchu vrátí skvělí pražští  JANANAS, několikanásobní nominanti na cenu Anděl. Tvrdí o sobě, že jsou kapelou, která přerostla sama sebe. Jejich původní tvorba je svěžím průnikem všemi možnými hudebními styly, obohacená o skvělé a vtipné texty výtečně prezentované frontmankou  JANOU INFELDOVOU. Lonští návštěvníci je nechtěli pustit z pódia a vyžádali si hned několik přídavků.

23. srpna  celý festival vyvrcholí vystoupením člověka, který je pro vzpomínání na Petra Skoumala tím nejpovolanější. Netuším, jak se pořadateli tohle podařilo, ale jsem nadšen, že na hrad Střekov přijede sám pan JAN VODŇANSKÝ s pořademS úsměvem idiota na věčné časy a někdy jinak. Osobně to považuji za zázrak tak velký, že jsem připraven pro tento večer obětovat i návštěvu mojí milované Divadelní zahrady. Že půjde patrně o poslední vystoupení Jana Vodňanského v Ústí nad Labem a okolí je téměř jisté.

Všechny koncerty začínají ve 20.00 a vstupenky (za opravdovou láci) lze rezervovat či zakoupit v předprodeji v pokladně hradu v čase otvíracích hodin. A pokud nějaké zbudou, pak vždy hodinu před začátkem koncertu. Tak přijďte a vychutnejte si kvalitní muziku v nádherné atmosféře kulis gotického hradu na řekou Labe. Bude to stát za to. Zcela určitě.

 

Tagy