weby pro nejsevernější čechy

Demonstranti ze severu byli slyšet až v horních patrech krajského úřadu, nebyli však vyslyšeni

Za záchranu Lužické nemocnice přijelo bojovat do Ústí nad Labem okolo 200 obyvatel Šluknovského výběžku. Rumburské nemocnici hrozí v nejbližší době insolvence a tím pádem její uzavření. O zdravotní péči by tak přišlo více než 55 tisíc obyvatel ze Šluknovska. Další nejbližší nemocnice je až o 50 km dále v Děčíně, nebo 70 km v Ústí nad Labem.
Na konci minulého týdne svitla v naděje ve chvíli, kdy se premiér Andrej Babiš sešel se senátorem Zbyňkem Linhartem a zástupci Krajské zdravotní a VZP. Premiér na svém twitterovém účtu oznámil, že situaci vyřeší a lidé ve výběžku o nemocnici nepříjdou. O pouhé dva dny později ovšem naděje zhasla, a to s vydáním tiskové zprávy Krajské zdravotní a.s. „Představenstvo v tuto chvíli nezná výsledek zadaného auditu a nemá tak dostatek informací k učinění kvalifikovaného rozhodnutí, zda nemocnici převzít či nikoli. Lužickou nemocnici proto Krajská zdravotní v tuto chvíli převzít nemůže, jelikož by se představenstvo vystavovalo důsledkům plynoucím z porušení povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře,“ informoval Mgr. Radek Scherfer, místopředseda představenstva KZ.

Demonstratni se sešli na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem, ze kterého se přesunuli až před Krajský úřad. V čele průvodu nesli organizátoři akce symbolickou černou rakev, která měla představovat rizika, která hrozí všem obyvatelům Šluknovského výběžku. Jeden z organizátorů,  Martin Horák, byl spolu s lékařem Petrem Vondráčkem přijat u zástupce ředitele Krajského úřadu Luboše Trojny. “Mohu vám říci, že jste byli i ve vrchních patrech úřadu pořádně slyšet,” prohlásil Horák po příchodu ze setkání s Trojnou. “Mohu vám ale také říci, že nás bohužel tady nikdo slyšet stále nechce,” dodal Horák.
Po více než hodinovém demonstrování před budovou Krajského úřadu se demonstranti opět vraceli do Šluknovského výběžku. Před budovou ovšem nechali černé krabice symbolizující rakve a transparenty, aby v Ústí nad Labem zůstala připomínka na Šluknovsko.
Občané se dále chystají na rumburské zastupitelstvo, které proběhne v úterý 9. července. Na zasedání by se mělo rozhodnout, zdali investuje město do nemocnice, nebo nikoliv a upadne tak  Lužická nemocnice do insolvence. “Nevylučujeme ani návštěvu krajského zastupitelstva, určitě se nevzdáme.” říká další ze zástupců občanské iniciativy za záchranu Lužické nemocnice Martin Rein.

Tagy