weby pro nejsevernější čechy

Činoherní studio zahajuje sezónu vyprodaným Snem

Lepší úvod do 48. divadelní sezóny si ústecký činoherák snad ani nemohl přát. Prolog v podobě srpnové Divadelní zahrady byl beznadějně vyprodaný dlouho dopředu. Úvodní představení sezóny na domácí půdě, kterým je stále ještě čerstvý Sen noci svatojánské, hlásí rovněž vyprodáno. K tomu přičtěme obrovský úspěch loňské posily souboru, herečky Zuzany TRUPLOVÉ a  její zisk Ceny Thálie pro mladého herce do 33 let. Tomu říkám start!

Viditelných změn do nové sezóny je několik. Výraznou obměnou prošel herecký soubor, ze kterého odešli Anička Kratochvílová a Vašek Hanzl. Po třinácti sezónách opouští svou domovskou scénu také Honza JANKOVSKÝ, kterého však budou moci jeho fanoušci vídat v četných dohrávkách v současném repertoáru.
Po hostování v sezóně minulé se stává stálým členem již pevně usazený Petr UHLÍK (který exceluje v Lobby Hero) a novou posilou v dámské šatně je čerstvá absolventka KALD DAMU Andrea BERECKOVÁ, jejíž herecké kvality bude možno posoudit v první premiéře sezóny (11.října 2019), kterou bude adaptace románu Hermanna Hesse STEPNÍ VLK.
Další viditelnou změnou, kterou uvidí pravidelní návštěvníci divadla ve Varšavské, je příjemná úprava interiéru ve foyeru, který bude produkce využívat k mnoha dalším doplňkovým akcím. Koncerty, výstavy, improvizační večery, slam poetry, autorská čtení a další doprovodný program budou novým osvěžením sezóny.

48.sezóna s přídomkem Vypadli jsme z přírody a visíme v prázdnu, chce podle slov uměleckého šéfa Davida ŠIKTANCE překvapit, lákat, ale také znejistět a provokovat. „V posledních letech pozorujeme rostoucí nedůvěru větší části společnosti vůči jejím institucím. Divadlo, jako jedna z nich, musí na daný stav reagovat. Je třeba nejen ustavičně občerstvovat vztah vůči vlastnímu publiku–překvapovat je, lákat, vyprovokovat–ale také hledat nové, nejen striktně divadelní, formy společného dialogu, řekl k tomu David Šiktanc.

Minulé sezóny byly zaštítěny názvem, který měl reprezentovat dříve vybrané tituly. Pro sezónu nejnovější se celý proces obrátil: v prvé řadě se hledalo téma, které by rezonovalo uvnitř společnosti, ale zároveň bylo dostatečně variabilní, aby se nestalo limitem–a teprve následně pátrali dramaturgové po konkrétních titulech. „Tématem, jímž chceme zaštítit letošní sezónu, resp. její dramaturgickou linii, je NEROVNOST, v prvé řadě nerovný vztah člověka k sobě samému ve společnosti striktně orientované na výkon a výkonnost. Sami sobě jsme se stali otroky i otrokáři, což vede k masivnímu nárůstu chorob nervové povahy (deprese, poruchy osobnosti, syndrom vyhoření)“, objasňuje dramaturgické záměry David Šiktanc.

Pro 48.sezónu chystá Činoherní studio čtyři velké premiéry na hlavní scéně, jeden letní speciál pod otevřeným nebem a úspěšnou Vánoční hru doplní v čase předvelikonočním i Pašijová hra v režii Jana Plouhara. je jasné, že ústecký činoherák si buduje stále pevnější a výraznější renomé mezi oblastními scénami a lze jen doufat, že jeho nenahraditelnost v ústeckém kulturním dění si uvědomí nejen zřizovatel, ale i diváci. Tak ZLOMTE VAZ! A choďte do divadla!

PREMIÉRY 48. sezóny:

Hermann Hess:STEPNÍ VLK 11.10. 2019

Carlo Goldoni: SLUHA DVOU PÁNŮ 6.12. 2019

Michael Haneke/KarelF.Tománek/Tomáš Loužný: FUNNY GAMES 14.2. 2020

podle Sofokla:ANTIGONA (FUCK YOU, DADDY)27.3. 2020

Letní speciál 12.6. 2020

Tagy