weby pro nejsevernější čechy

Půlka září je v nenávratnu, začínaj se tu dít věci!

Pokaždý, když se blíží čtvrtek, tak nějak znervóznim. Vzal jsem na sebe těžkou odpovědnost psát pravidelně, pokaždý ve čtvrtek. Usednu k počítači a nejdřív se snažim vymyslet úvod. Těch prvních pár vět je pro mě nejtěžších. Pokoušim se to nějak narafičit, abych to už měl za sebou. Nejčastěji, jak jsem si všiml, píšu o tom, jak to mám těžký, jakej jsem si na sebe upletl bič, jak na mě Douša tlačí, i když to není pravda, a jakou cejtim odpovědnost, že jsem se na to dal a čtenář na to každej čtvrtek čeká. Naštěstí když to tady takhle hezky popíšu, tak to mám vlastně napsaný a už se můžu věnovat dalšímu odstavci, kterej by měl mít ambice informovat vás o kulturním dění na severu Čech. Ale když si to teď po sobě čtu, polejvá mě horko, protože si představím, jak zas vlastně začnu další týden, ale pak se uklidnim, protože to snad přes ten týden nějak vymyslim a nebudu se muset opakovat. Tak pojďme na to, půlka září je v nenávratnu, začínaj se tu dít věci!

Minulej týden odtajnil program Divadelní festival KULT. Stejně jako každej rok, a letos je to už dvaadvacátej rok, přiveze do Ústí to nejlepší, co se dá na divadle v Čechách vidět, slyšet a prožít. Dramaturgie festivalu je přísná, opravdu si dává záležet. Často to bývaj kusy, co jednak posbíraj skvělý recenze, ale zároveň maj ambici i diváka zvednout ze židle. Honza Kvasnička a spol se snažej, abyste na nic z programu nezapomněli, aby vám nic nebylo lhostejný. V předešlých letech zahájili trend, že program zahustěj do deseti dnů a ani jeden den vás od divadla nenechaj odpočinout. Je obdivuhodný, že i když lístky nepatřej mezi nejlevnější, můžou se každoročně pochlubit ohromnym diváckym zájmem, máloco není vyprodaný. Jestli máte rádi divadlo, doporučuju návštěvu festivalovýho webu, jak jsem včera zjistil od produkce festivalu, některý inscenace už jsou plný, vyprodaný. Ale i kdybyste šáhli na něco, co neznáte, o čem jste ještě neslyšeli, nečetli, věřte mi, že neuděláte chybu, když si lístky koupíte. Pokud bych já mohl doporučit, zkuste premiéru nebo následnou reprízu Stepního vlka od ústeckýho Činoheráku. Režisér David Šiktanc jí završuje svou trilogii adaptací stěžejních děl středoevropské literatury, po Homo Faber a Pornografii bude Hesseho Stepní vlk dovolím si tvrdit důstojný vyvrcholení trilogie.

O filmech, který jste ještě neviděli, se píše blbě. Ale mojim úkolem není tady filmy zas až tak kritizovat a podrobit je recenzi, jako spíš vybrat titul a ten vám doporučit, abyste na něj zašli. Můžete pak klidně říct, co mi to ten kokot doporučil, na to se nedalo koukat, ale já svou funkci splnil, do kina vás dostal. Myslim, že někdy na začátku října zahájí svou pouť po českých kinech korejský film Parazit. Dostatečnym lákadlem by mohlo být už jenom to, že vyhrál letošní festival v Cannes a že značnej rozruch a diváckej zájem vzbudil i na letošních Varech. Český distributor ho vybavil mottem, že je to nejzábavnější vítěz Cannes od dob Pulp Fiction a já už potkal pár lidí, co ho viděli a moc se jim líbil. Najděte si tedy vaše oblíbený kino, zalistujte jeho programem, u položky Parazit si udělejte tlustou čáru a vyražte do kina.

Bývávaly doby, dneska se jim už skoro říká pravěk, kdy neexistovaly streamovací platformy, kde vám parta kurátorů a všemožný algoritmy doporučujou hudbu podle vašeho vkusu, podle toho, co jste v historii poslouchal, podle toho, jak se jim jevíte. Museli jste hledat a oporu hledali na hudebních blozích. Na ty vás zase upozornili kamarádi, co tam objevili hit od kapely, kterou jste neznali. Já takový jeden objevil a ten blog dnes slaví deset let a při té příležitosti vzpomíná a ohlíží se. Baví mě si téměř každej den připomínat tu dobu prostřednictvím písniček, který mě tenkrát tak okouzlily. Dneska na mě vyskočila tato, najdete ji pod textem. Nejsem si moc jistej, čím si vysloužila zařazení do dnešního sloupku, ale nejspíš to bude tim, že ve mně vyvolává vzpomínky na tu bezstarostnost doby před deseti roky, když bylo všechno přede mnou a já byl ještě tak krásně blbej a naivní. A taky to bude nejspíš tim, že je jasný, že léto končí a že zas budu počítat dny, co zbejvaj do dalšího léta.

Tagy