weby pro nejsevernější čechy

KULT 22 aneb divadelní hodování v barevném podzimu

První podzimní měsíc je historií a říjen na spadnutí. Letošní podzim je laskavý a příjemný, aspoň zatím. Je téměř jisté, že tentokrát bude barev hojnost. Co je však jisté zcela a úplně je fakt, že 10. října se Ústí nad Labem opět na pár dnů stane centrem rozličných divadelních forem a mohutného kulturního dění. Začne totiž jedna z nejvýznamnějších kulturních událostí v ústeckém kalendáři, mezinárodní divadelní přehlídka KULT. Letos po dvaadvacáté. A i ta slibuje barev hojnost.

Vstupenky na jednotlivá představení jsou již nějaký týden v prodeji, na některá už systém hlásí vyprodáno. Tak neváhejte. V rušných přípravách si našel trochu času ředitel festivalu Honza KVASNIČKA, aby nám odpověděl na pár otázek.

JH: KULTu je dvaadvacet. To je půlka Tvého života, Honzo. Ještě Tě to pořád baví ?
JK: No on se ten festival vyvíjí a dokud cítím nějaký posun, tak mne to baví. Taky mne to teď víc baví, že ten produkční základ děláme společně s Lenkou Havelkovou a nedělám už to sám. Víc hlav, víc ví. Měl jsem za tu dobu několik krizí. Většinou to byla marnost z toho, že jsem věděl, kam festival posunout, ale nebyly na to peníze. Teď je to o něco lepší. A když se nějaký kačky povede sehnat, tak je pak za odměnu možnost sednout si do křesla a začít si vymýšlet, že když uděláme tohle a tohle, tak by to mohlo být fakt pěkný. To jsou třeba ta naše festivalová zahájení.
JH: Po opulentním zahájení Mezi třemi mosty předloni a příjemnými příšerkami v Armaturce loni nabídneš na Lidickém letos co ?
JK: Bude to podobné jako byla show na mostech. Opět to režíruje Radim Vizváry a bude to složené z různých malých výstupů rozličných žánrů. Proběhne to na Lidickém náměstí a v atriu magistrátu tzn. nebude se tolik chodit a bude toho více na menším prostoru. Bude tam cyr wheel, wall dance, chůdaři, párová akrobacie, špičkový žonglér, pantomima, street dance, ekvilibrista s žebříkem, loutky a led show. Všechno špičky ve svých oborech. Show se bude jmenovat Carpe Diem Ad Rivum – užívej života nad potokem.
JH: Opět si letos „přitlačil“ a prakticky nedáš divákům vydechnout. Co si slibuješ od dramaturgických úvodů před některými představeními ?
JK: Dramaturgické úvody dají divákům možnost setkat se přímo s tvůrci inscenací a ti jim mohou přiblížit své inscenační záměry, poodkrýt pozadí vzniku inscenace nebo poskytnout spoustu dalších informací, které s inscenací a s tématem souvisí a divákům tak doplní zážitek z představení.
JH: Jak vlastně představení pro KULT vybíráš? Viděl si už něco z toho, co letos KULT nabízí ?
JK: Program vybírá více lidí. Dramaturgickým supervizorem je Filip Nuckolls. Ten sbírá tipy po celé republice i po zahraničních festivalech. My se pak snažíme ty předvybrané inscenace vidět a z nich poté vybíráme, co se nám nejvíce líbí, co si myslíme, že bude v Ústí fungovat a co se hodí do rozmanité programové struktury. Z toho, co bude letos na KULTu, jsem viděl zhruba polovinu.
JH: Loni projekt V hlavě Edvarda Beneše, tři roky po sobě Kredenc. Chystá Kultprodukce něco podobně mohutného a náročného pro příští roky ?
JK: Ano, chystáme jeden projekt na příští rok a jeden projekt na rok 2021. Ale ještě není čas zveřejňovat bližší informace. Snad jen, že ten první projekt by měl nepřímo navazovat na úspěšnou Kredenc a opět by to mělo být site specific na cestě a opět by tam mělo hrát roli České středohoří.
JH: Kdyby byl ředitel festivalu KULT Jan Kvasnička pouhým diváckým konzumentem, co určitě by si z letošního ročníku nenechal ujít ?
JK: Tak docela určitě bych s dětmi zašel, a vlastně já s nimi na to půjdu, na zahájení a pak na obě skvělá dětská představení – Medovou královnu Divadla Drak a Pohádku o Liazce Naivního divadla. Tahle dvě divadla si umí hrát a i když ta představení jsou hlavně pro děti, tak baví i dospělého diváka. No a protože mám moc rád Radima Vizváryho, tak bych si také nemohl nechat ujít, a nenechám, představení souboru Losers Cirque Company nazvané Heroes, kde Radim hraje hlavní roli a zároveň dělal choreografii. Představení režíroval Umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar a tak se jedná o pozoruhodnou fúzi nového cirkusu a pantomimy pod taktovkou mistra činohry. No a docela určitě bych si nenechal a nenechám ujít, Vitku z Husy na provázku. To je prý dokonalé
představení herecky, režijně, hudebně i z hlediska samotného námětu neuvěřitelného života hudební skladatelky Vítězslavy Kaprálové, který zaujal jednu z našich současných předních spisovatelek Kateřinu Tučkovou a ta pro Husu na provázku napsala tuto divadelní hru.

Takže…však vy víte–CHOĎTE DO DIVADLA!

Tagy