weby pro nejsevernější čechy

Byla hanba být za dveřmi nebo uvnitř?

V pondělí, na státní svátek, jsem viděl v televizi Husáka. Hřímal na zaplněný sál plný straníků něco o tom, že buržoazné vplivy imperialistického západu tu nepotřebujeme a tak, straníci byli nadšení, tleskali v ustáleném rytmu a skandovali Ať žije KSČ! Byl to ještě černobílý záznam a Husák byl ještě ve formě. Účastníci toho projevu byli jednotni v úboru i názoru. Opozice byla v kotelnách nebo v Ruzyni.

Byl to samozřejmě záznam v rámci pořadu o tom, co všechno jsme si za sto jedna let republiky dokázali na sebe uplést. Záznam, který měl bohužel večer pokračování, tentokrát ovšem v přímém přenosu. Současný prezident byl (prý) po rekondici také ve formě, neodeslanými pozvánkami trochu prořídlé auditorium (ovšem samozřejmě promptně doplněné agenturními fízly) bylo opět názorově jednotné, nebo alespoň morálně ochrnuté natolik, aby mohlo tuto torturu absolvovat. Těch pár opravdu ryzích jedinců, kteří si ocenění za svoje schopnosti, odbornosti a morální postoje opravdu zasloužili, tam pak vypadali jako hrstka diamantů vhozených do kompostu.

V tom Vladislavském sále chyběli prakticky zástupci poloviny současného politického spektra, rozuměj: všichni ti, kdož podpořili nedávnou žalobu na prezidenta k ústavnímu soudu. Tedy ne, že by jejich přítomnost zrovna katapultovala morální kvality té akce do závratných výšin, ale o čemsi to svědčí. To už není staříkova msta jednotlivcům, ale jasné vymezení toho, čí tento zprivatizovaný stát vlastně je. Jeho majitelé ( a poslušní akcionáři) pozvánku dostali. Tento stát je jejich a ten si rozvracet nedají!

Miloš Zeman neprohrává a pokud se k tomu schyluje, uteče aby získal čas na to zjistit, kdo to zavinil. Utekl na Vysočinu, když poprvé prohrál prezidentské volby, vycouval z oslav sedmnáctého listopadu, kde kdysi fasoval vejce, je naprosto netečný při srpnových výročích, protože se to chlebodárcům nehodí… je toho dost. Utéct ovšem z oslav založení republiky, které je prezidentem jaksi nejde. A tak sledujeme bizarní prokádrované představení, vydávající se za oficiální akci nás všech. A lid to apaticky sleduje a nebo taky ani ne. Kdyby to viděl Husák, musel by před Zemanem smeknout. Takhle zkroutit svobodné demokracii ruku za zády by nedokázal.

Tagy