weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kostel ožije již potřetí třígenerační anglickou oslavou Adventu

Adventní tradice ze staré dobré Anglie se již před třemi lety usídlila v horském severočeském Liberci a úspěšně se tu rozvíjí. V rámci české odpovědi na tradiční britské adventně-vánoční slavnosti Festival Of Nine Lesson And Carols se v kostele svatého Antonína Velikého v centru krajské metropole uskutečnív úterý 3. prosince v 19 hodin hudební večer English Christmas Concert III s podtitulem Ve světle svíček.

„Představování tradic různých kultur, v tomto případě kultury britské, je obohacením předvánoční nabídky v Liberci. Navíc jde o propojování mezigenerační, a to je výborné,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

English Christmas Concert vychází z anglické tradice, kde v průběhu adventu všechny katedrály, kostely a kaple ožívají právě akcí Slavnost devíti čtení a koled neboli Festival Of Nine Lesson And Carols. Návštěvníci kostelů si vyposlechnou vždy devět adventních a vánočních písní, které střídá čtení z bible.

S myšlenkou přenést tuto tradici do Liberce přišel rodilý Angličan a pedagog katedry anglického jazyka fakulty pedagogické Technické univerzity Christopher Muffett. Ve spolupráci s Janou Konvalinkovou z katedry primárního vzdělávání, která na univerzitě vede Bohemia Chór FP TUL a smíšený pěvecký sbor Aurea Rosa při U3V TUL, došlo k naplnění jeho idejí.

English Christmas Concert je třígenerační; kromě studentů univerzity se zapojují i žáci základních škol regionu a senioři z liberecké Univerzity třetího věku.

„Vše je v anglickém jazyce, to abychom naplnili tradiční poselství a zkusili vybudovat něco pro nás nového a zajímavého. Jsme obohaceni nejen novými skladbami, texty, ale významně se prohlubují i naše dovednosti v anglickém jazyce. Nálada adventního času, adventních a vánočních skladeb, čtení, která v sobě nesou vyprávění tradičního vánočního příběhu, to vše nás naplňuje radostí,“ svěřila se studentka Viktorie Maderová.

 

Tagy