weby pro nejsevernější čechy

A přece se točí! Galileo v Naivním divadle.

Příběh o tom, jestli je Země placatá nebo kulatá je docela starý a spory o ten správný výklad se vedou opravdu už stovky let; komické je, že ta placatá verze se znovu dostává do hitparád. Jak by se na celou situaci díval Galileo Galilei (1564 — 1642) můžeme jen hádat, ale říká se, že měl jasno, protože se přece točí! Že?

Každopádně je jeho příběh stále jedním z nejsilnějších, který nám historie nabízí, je modelový a analogicky ho můžeme napasovat na kdeco, protože pro jedny zcela zjevná pravda se může jiným zdát výstředním úletem, který nezapadá do jejich šablony skrze kterou vidí svět.

Ať je náš pohled placatý nebo kulatý, bude nás teď zajímat divadelní představení, které v lednu 2020 uvedlo liberecké Naivní divadlo, představení které je inspirováno knihou Petra Síse a které se jmenuje Hvězdný posel.

Více z webu divadla: Loutková inscenace o životě slavného astronoma, matematika a filosofa Galilea Galileiho je zároveň inscenací o hledání pravdy, lásce ke hvězdám, zvědavosti, zvídavosti a vynalézavosti. V Naivním divadle ji připravuje tým mladé talentované režisérky Anny Klimešové, pro kterou se jedná o první spolupráci s Naivním divadlem. Výpravu inspirovanou ilustracemi Petra Síse připravil scénograf Robert Smolík, který je v Naivním divadle coby výtvarník podepsán pod celou řadou inscenací (O beránkovi, který spadl z nebe, Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!). Autorkou hudby je Klára Fleková. Všichni tři zmínění tvůrci jsou společně podepsáni pod vznikem scénáře. V inscenaci hrají Barbora Purmová, Markéta Sýkorová, Marek Sýkora, Antonín Týmal a Petr Jelínek.

Poetika divadla slibuje zážitek nejen pro děti, jak je zvykem, ale také pro rodiče, kteří se v naivním nudí jen málokdy.

 

Tagy