weby pro nejsevernější čechy

Vražda v Orient Expresu vtrhla na česká jeviště. Liberecká premiéra tento pátek!

Inscenovat nebo adaptovat díla Agathy Christie není úplně snadné třeba proto, že britská společnost, která se věnuje odkazu téhle spisovatelky, stanovuje přísná pravidla co je povolené a co už ne. Nyní je, poměrně nově, k dispozici dramatizace, kterou vytvořil Ken Ludwig a která doslova vtrhla na česká jeviště. V rozmezí několika měsíců Vraždu uvedlo divadlo na Kladně i v Českém Těšíně, nyní je na řadě velká scéna divadla F. X. Šaldy.

Popravdě, když jsem jel na generálku, měl jsem trochu obavy, protože seriál Hercule Poirot s Davidem Suchetem v hlavní roli je fakt vymazlená záležitost a popasovat se s tímhle dílem, to chce kuráž.

Dneska mohu říci, že se v Liberci s touhle výzvou vyrovnali se ctí a že i tenhle Poirot stojí za shlédnutí.

Dopředu podotýkám, že jsem viděl pouze jednu z generálek a že než Orient Expres opravdu naostro vyjede z Istanbulu (31/1/2020), má inscenační tým ještě spoustu času na různé změny, které na tiskové konferenci připustil.

Nesporným trumfem je samotný text. Už původní předloha je skvělá, proto se také drží devadesát let na žebříčcích knižních hitů a dramatizace zmiňovaného Kena Ludwiga původnímu příběhu vůbec neuškodila. Neztratil tah a originalitu a ani škrty, kterými vymázl některé postavy cestující Orient Expresem nejsou rušivé. Stavba a zápletka zůstaly zachovány bez ztráty kytičky.

Druhým trumfem je scénografie a režie. Zachovat iluzi vlaku se podařilo důmyslnou stavebnicí a i když vagony nedrncají příliš často, divák stále ví, kde je a kam jede.

Vedení herců a stavba situací má logiku a finále potřebnou gradaci, která přinese závěrečnou katarzi i přes notorickou známost zápletky.

Jako poněkud problematické jsem viděl vtípky, které v první polovině představení neznaly míru a potom samotnou postavu Hercula Poirota (Zdeněk Kupka), protože byl na toho belgického detektiva … trochu málo divnej, jestli mi rozumíte.

Využil jsem příležitost a zeptal se na tiskové konferenci jestli je ve hře ještě nějaké ozvláštnění samotné postavy detektiva s knírem, odpověděla mi paní režisérka Kateřina Dušková mnohoznačně: dejte nám čas…

Takže mě brzy čeká další cesta do Liberce.

——————————-

Dramatizace: Ken Ludwig
Překlad: Zuzana Josková
Režie: Kateřina Dušková
Dramaturgie: Jiří Janků
Scéna: Pavel Kocych
Kostýmy: Kristina Matre Křížová
Hudba: výběr
Osoby a obsazení:
Hercule Poirot   Zdeněk Kupka
Monsier Bouc    Martin Stránský
Mary Debenhamová    Karolína Baranová
Hector Macqueen     Tomáš Váhala
Michel, stevard    Ladislav Dušek
Kněžna Dragomiroff     Milena Šajdková (j. h.)
Greta Ohlssonová    Štěpánka Prýmková
Hraběnka Andrenyi    Barbora Bezáková
Helen Hubbardová     Markéta Tallerová
Plukovník Arbuthnot    Jan Jedlinský
Samuel Ratchett    Přemysl Houška
Číšník    Petr Hanák
Lidé v restauraci a obsluha vlaku členové klubu Efix

 

 

Tagy