weby pro nejsevernější čechy

Funny Games, hra, ve které jde o všechno. Činoherní studio chystá druhou premiéru sezóny.

Zpočátku všechno vypadá naprosto idylicky. Prázdninová atmosféra, letní sídlo, šťastná rodina. V jednu chvíli se objeví nečekaní návštěvníci. Nikdo je nepozval, nikdo o jejich přítomnost nestojí, ale oni přesto zůstávají. Budeme svědky napínavé hry s nejasnými pravidly. Přestože tušíme, kdo vyhraje, do poslední chvíle není jasné. o co se vlastně hraje.

Činoherní studio Ústí nad Labem přináší druhou novinku 48. sezóny. V české premiéře uvede divadelní adaptaci stejnojmenného filmu Funny Games  rakouského režiséra a scénáristy Michalea Haneckeho. Napsal ji Tomáš Loužný, který hru také pohostinsky režíroval, spolu s dramaturgem ČS Karlem F. Tománkem. Na rozdíl od filmové předlohy, která sází na demonstraci zla, má divadelní verze ambici především bavit. Výrazně jí dominuje herní prvek, tedy hra a hráčství.
„Text z filmu velmi rozpoznatelně vychází. Respektuje jeho základní strukturu, ale vyplňuji ji v mnoha případech jiným obsahem. Tematicky se od filmu také příliš neodlišujeme, spíše používáme jiný jazyk vyprávění a přidáváme volnou práci s hranicí mezi fikcí postav a skutečností herců na jevišti“, vysvětluje  režisér inscenace Tomáš LOUŽNÝ  v čem lze najít průnik mezi filmovou předlohou a divadelní adaptací.
Ve filmu je jeden okamžik, kdy herec přestane tzv. hrát a přímo osloví diváky v sále, kteří film sledují. Uvědomili jsme si, že právě to nás nejvíce zajímá“, doplňuje ho  dramaturg Karel F. TOMÁNEK  a přibližuje tak zásadní moment, kterým oba autory filmová předloha zasáhla.

Řekli jsme si, že naším hlavním záměrem není adaptace obsahu jednoho média (filmu) v jiné médium (divadlo). To, co nás zaujalo, byla možnost zkoumání procesu komunikace skrze fenomén hry“, říká k tomu Tománek a nepřímo tak vyzdvihl úlohu diváka, který se z pozice pozorovatele postupně přenese do role účastníka a nakonec i aktéra. „Nikdo se ale nemusí bát, že ho budou herci tahat na jeviště. To všechno by se mělo odehrát pro diváky naprosto bezpečně, téměř mimochodem“, uzavírá Tománek.

Režisér Tomáš Loužný vsadil i v Ústí na svůj osvědčený inscenační tým – scénografa Petra Vítka, kostýmní výtvarnici Kateřinu Jirmanovou Soukupovou, autorem scénické hudby je Ivo Sedláček.
Ústřední dvojici sympatických, ale poněkud sadistických mladíků ztvární  Lukáš ČERNOCH  a  Petr UHLÍK, v dalším hereckém obsazení dostanou příležitost  Kryštof RÍMSKÝ Marta VÍTŮ  jako manželé Millerovi a Andrea BERECKOVÁ jako jejich dcera Andrea.

PREMIÉRA: 14. února 2020 19.00 hodin Činoherní studio Ústí nad Labem
REPRÍZY: 16. a 22. února 2020  19.00 hodin Činoherní studio Ústí nad Labem

(z tiskové zprávy Činoherního studia)

Tagy