weby pro nejsevernější čechy

Druhým fotografem na půdě bude Honza Vaca

Máte poslední týden na to, kouknout se na půdě šluknovského zámku na fotografie Lukáše Bíby, protože v pátek 6/3/2020 tu přivítáme dalšího fotografa a jeho fotografie. Tentokrát budete vystavujícím Honza Vaca. Dva cykly, které sice nejsou úplně nové, ale svým způsobem vlastně pořád aktuální tu budou k vidění následující dva měsíce.

Tady je krátký rozhovor, který nám Honza poskytl. K dalším otázkám bude prostor na vernisáži, která začne 6/3/2020 v pět odpoledne.

Jak jsi se sešel s fotografií? A jaký je váš současný vztah?
– Vážně fotit jsem začal po střední škole, nejdřív to byly fotky z cest do zahraničí. Ve stejné době jsem začal pracovat i v novinách, ale jako píšící redaktor. Bavilo mě občas i fotit si na reportážích, všechno se ještě fotilo na klasické filmy, musel jsem si to i vyvolávat. Hodně jsem fotil i na jazzových nebo rockových koncertech v Ústí, po koncertu jsem šel hned do fotokomory. Až později jsem se rozhodl, že fotku budu i studovat. Kvůli práci jsem se nakonec rozhodl pro Institut tvůrčí fotografie v Opavě.
Teď už tolik nefotím, vlastně jsem měl několikaletou přestávku a o fotky jsem se zajímal hlavně z historického pohledu. Nakonec z toho vyšla i rozsáhlá publikace o fotografech mezi tuzemskou šlechtou před rokem 1918.

Jaký máš vztah k téhle oblasti republiky, které se říká Sudety?
– Sudety a jejich historie jsou klíčové téma, mám hned několik souborů, které s touto lokalitou souvisejí. Jiná oblast mě asi nedokáže tak namotivovat, fotí se mi tady líp než třeba v Praze.

Na výstavě jsou představeny dva koncepty, oba spojuje téma, které vidím jako právě místo a mizení…. Je to tak, nebo se pletu?
– Místo je hodně důležité. Oba koncepty ale souvisí hlavně se vzpomínkami z dětství.

Připravuješ nějaký další cyklus, nebo fotíš do šuplete a čekáš na nějaký nový impuls?
– Už dvacet let fotím s pětiletými přestávkami malou vesničku Lipová u Ústí nad Labem. Baví mě, jak se postupně to místo mění. Fotím dům po domu i s jeho obyvateli. Je to vlastně pokračování projektu, který v roce 1915 pořídil ústecký archivář Franz Josef Umlauft se svým přítelem, fotografem a katechetou Rudolfem Jenatschkem. Vedle toho cíleně fotografuji architekturu v Ústí nad Labem a také na Děčínsku.

Tagy