weby pro nejsevernější čechy

Dny evropského dědictví (EHD) v Liberci 2020 zahrnují 26 objektů

Také v letošním roce se mohou Liberečané a návštěvníci města těšit na nabitý program Dnů evropského dědictví (EuropeanHeritageDays). A tak druhou sobotu v září zájemci zavítají do míst, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. K tradičně navštěvovaným objektům jako je historická radnice, Strossova vila, Kavárna Pošta se letos veřejnosti otevřou i zcela nové objekty. Těmi jsou například kamenolom v Ruprechticích nebo Vila Franze Bognera (NPÚ) v Jablonecké ulici.

Jaký program návštěvníky čeká? Například Dům U Dvou sfing a Českobratrská církev evangelická připravily program kolem zbořeného luteránského kostela, původně stojícího na nám. Českých Bratří. Strossova vila i letos láká svými odbornými prohlídkami v podání kurátora Severočeského muzea Luďka Lukuvky.

„Stalo se už pravidlem, že město Liberec nabídku zpřístupněných objektů každým rokem rozšiřuje o další, ne zcela známé, ale dozajista neméně zajímavé stavby a místa ve městě, které jinak není možné během roku navštívit,“ říká Markéta Sabáčková, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu.

Dolní Kasárna jsou jediný objekt, který na poslední chvíli program v rámci EHD ruší.

Město Liberec dlouhodobě spolupracuje v rámci programu EHD se Žitavou. Letošní přípravy se věnovaly vytvoření jednotné stránky www.ehd-toffd.eu, která zahrnuje kompletní informace k programu obou měst i  k rezervačnímu systému. V sobotu 12. září je tedy pro návštěvníky v Liberci  připraveno celkem 26 objektů. Prohlídky vybraných památek se rezervují přes rezervační systém na www.evstupenka.cz. „Pokud někdo nestihnevstupenku objednat, budou případné nerezervované vstupenky k dispozici v sobotu ráno 12. září na daném objektu,“ doplňuje Markéta Sabáčková.

V neděli se program Dnů evropského dědictví přesouvá do Žitavy.S ohledem na současnou situaci kolem Covidu-19 zůstávají objekty veřejnosti uzavřené a nahradí je virtuální prohlídky. Místo nich čeká návštěvníky program sestavený z komentovaných prohlídek v češtině po starém městě, a to ve 14.00 hodin a v  15.30, dále z výstav a čtení na speciálních městských místech.

Virtuální prohlídky jsou tvořeny i z libereckých objektů. Letos vzniklo nově Street ViewStrossovy vily, která je dlouhodobě v rámci EHD vytížená. Kompletní seznam je na www.visitliberec.eu.

Podle aktuálního nařízení Vlády ČR jsou ve všech vnitřních prostorách povinné roušky.

Tagy