weby pro nejsevernější čechy

Činoherní studio Ústí nad Labem zažije dvojitou premiéru

Činoherní studio  bude streamovat  první premiéru sezóny. Komediální drama  Heda Gablerová  bude poprvé  uvedeno online. 

Heda Gablerová norského dramatika Henrika Ibsena  měla být první premiérou 49. sezóny uvedenou na jevišti Činoherního studia. První uvedení inscenace v režii Davida Šiktance  mělo zastoupit ústeckou scénu na 23. ročníku Divadelního festivalu KULT v půlce října letošního roku. Avšak covidová pandemie a vládní opatření omezující provoz divadel premiérové představení zhatilo. Místo řádného termínu a klasického divadla ovšem Činoherní studio vsadilo na internetový stream. V online premiéře se tak Heda Gablerová v podání Činoherního studia představí v pátek 27. listopadu od 19 hodin.

„Heda Gablerová – dcera generála, manželka profesora, milenka prázdnoty a střelných zbraní.Femme fatale maloměsta. Žádá vše a sama není ochotna dát nic. Stínová hra propletená jako klubkohadů. Je dnes ještě možné založit rodinu, nebo se natolik bojíme vztahů, blízkosti, těla a ztrátypohodlí, že se tomu raději vyhneme už v zárodku? Strhující studie sebedestrukce jedné spořádanéženy, která fascinuje a ničí sebe sama i všechny kolem. Úzkost a agrese jsou dvě strany jedné mince,“popisuje dramaturgyně Tereza Marečková slavnou hru Henrika Ibsena, jež i v současnosti nachází své diváky a je stále součástí dramaturgických plánů nejenom českých divadel. „Heda Gablerová patří mezi vrcholná díla Henrika Ibsena. Tento norský, světově proslulý dramatik chápe jeviště jako diskusní fórum k promýšlení důležitých společenských problémů.“ doplňuje Marečková.
Režisér David Šiktanc vsadil na spolupracovníky, kteří ho doprovázeli již v uplynulých sezónách. Ať už to byly inscenace Homo Faber Maxe Frische, Pornografie Witolda Gombrowicze či Stepní vlk Hermanna Hesseho, spoléhá Šiktanc na scénografa Jan Štěpánka, kostýmní výtvarnici Juliánu Kvíčalovou a hudebního skladatele Ondřeje Švandrlíka.
Do hlavní role Hedy Tesmanové byla obsazena Anna Fišerová. Jejího muže, doktora Tesmana hraje Lukáš Černoch. V dalších rolích diváci uvidí Martu Vítů, Jana Plouhara a  dvě nové posily  hereckého  souboru Jana Huška a Annette Nesvadbovou, jež v roli Paní Elvstedové alternuje s hostující Kristýnou Hulcovou.

Přímý přenos online premiéry najdou diváci na oficiálním youtube kanálu Činoherního studia a samotnému streamu Hedy Gablerové bude předcházet dramaturgický úvod, po představení zas pohled do zákulisí a rozhovory s tvůrci a herci inscenace. Stream premiéry bude volně přístupný, ale  diváci budou mít možnost koupí vstupenky podpořit Činoherní studio. Vstupenky budou ve třech cenových kategoriích: 100 Kč, 300 Kč a 500 Kč.

Henrik Ibsen: Heda Gablerová
1. premiéra 49. sezóny 27. listopadu v 19.00
online stream: http://bit.ly/CS_you2be

Režie: David Šiktanc
Překlad: František Fröhlich
Dramaturgie: Tereza Marečková
Scéna: Jan Štěpánek
Kostýmy: Juliána Kvíčalová
Hudba: Ondřej Švandrlík
Grafický design: Lukáš Franz
Hrají:
dr. Jørgen Tesman, historik umění: Lukáš Černoch
Heda Tesmanová, jeho žena: Anna Fišerová
Slečna Julia Tesmanová, jeho teta: Marta Vítů
Paní Elvstedová: Annette Nesvadbová (alt.) / Kristýna Hulcová j.h. (alt.)
Eilert Løvborg: Jan Hušek
JUDr. Brack: Jan Plouhar

(zdroj: tisková zpráva Činoherního studia)

Tagy