weby pro nejsevernější čechy

Život spokojený

(Varování: Tento text může obsahovat stopové množství literatury!)

Šli jsme se ženou z výletu na rozhlednu. Úzkou asfaltovou cestu do vsi lemovala řada starých dřevěných sloupů s nějakým kabelem, jedno jakým, a za tou lajnou se rozprostírala louka. Asi na třetím sloupu od nás sedělo káně. Upřeně pozorovalo jedno místo pod sebou, potom se rychle sneslo do louky, chvíli se snažilo to něco pod sebou uchopit… ale nezdařilo se. A protože jsme mezitím asi až příliš přiblížili, odletělo. Ale ne daleko. Asi zase tak tři sloupy před nás. A zase se celá scéna téměř do puntíku opakovala. Takové velmi reálné déja vu. Dokonce i s tím odletem na vzdálenost tří sloupů před nás.

Na třetí pokus ale s lovem přestalo. Snad nevidělo žádnou kořist, snad jen chtělo počkat, až ti otravní turisti odejdou. Tak se nám dostalo té výsosti procházet přímo pod ním a vidět ho na vzdálenost jen toho nízkého sloupu. Nezastavuj, říkám ženě, musíme pořád pomalu jít. Ale pohyb ruky s mobilem dychtícím po obrázku vykonal své. Ne, to káně se nevyplašilo. Jen se po nás tak otráveně ohlédlo, jakože.. jak se mám asi nažrat, když mi furt čumíte do talíře.. a beze spěchu odlétlo na ten úplně první sloup, kde to všechno začalo.

Vzpomněl jsem si na to tohle pondělí, kdy se opět restaurační zahrádky zčásti naplnily obědvajícími lidmi. Kolik kolemjdoucích asi neodolalo a sáhlo po mobilu, aby si zvěčnilo jedlíky u talířů, výjev jak z jiného světa. A hop šup s tím hnedka na sociální sítě, neboť to je výjev ještě úžasnější, než první podzimní sněžení, nebo bledule na jaře. To aby s tím hygienici neměli tolik práce a věděli hned kde kontrolně uhodit. Kde někoho vyrušit třeba v půlce třetího knedlíku, zda má na takovou konzumaci oprávnění v telefonu či příslušné potvrzení.. že kupříkladu prodělal… Vybavují se mi na tomto místě slova Jardy Střelky, který ve hře Zahraj ty Ejsíky ústy estébáckého Mefista praví: Tady tím brkem, Fauste, podepiš tuhle ceduličku. Vidíš, tak málo stačí a tvůj život bude spokojený…

Nebo mě taky napadají fiktivní rozhovory typu: Dobrý den, můžete nám ukázat vaše anticovidové potvrzení?…… Jasně, tady mám negativní test….. V pořádku….. Akorát ten syfilis mě docela trápí…. To nic, můžete konzumovat.

Tagy