weby pro nejsevernější čechy

Čas prázdných nařízení

Tak máme za sebou první noc prázdných ulic a policejních hlídek. Městští policisté si tak konečně mohli udělat obrázek o tom, kolik se jim v revíru pohybuje pekařů, směnujících zdravotníků, řidičů a posádek noční dopravy a vlaků, majitelů psů … a tak podobně. Osamělí noční chodci neměli na vylidněných ulicích šanci se ukrýt. Šanci měli ovšem vyváznout, když na otázku na jejich zaměstnání odpověděli správně nebo alespoň trochu věrohodně. Ověřovat takovou informaci ohledně vaší práce totiž není jak. To si jistě mnozí milovníci starých pořádků s vlhkostí v oku vzpomenou na občanské průkazy z dob totality, kdy na příslušné stránce té knížečky muselo být razítko zaměstnavatele. A kdo neměl, zaplakal v cele. Teď je nová doba a tak za nedostatek fantazie při odpovědi na otázku odkud a kam jdete, hrozí jen domluva nebo nějaká peněžní nepříjemnost. Ale kdo ví, …. třeba jednou to taky bude za pobyt na cimře s MUDr Rathem. Zase jsme k undergroundu o krok blíže.

Ale abychom neutekli od současnosti… i pár delikventů bylo dopadeno. Srocovali se v zakázaných počtech, nešli domů nebo do práce a ještě se k tomu drze přiznávali. Ale lze se jim divit. No považte – zavřeli jim hospody, bary, herny či prodejní střediska. V televizi není ani ten fotbal nebo hokej. Zůstávat doma se nedá, protože za přítomnosti rodičů se nedá popíjet, nedá se s nima pokecat a navíc stále padají tytéž otázky typu co škola, kdy si najdeš práci nebo proč pořád čumíš do toho mobilu, já ti to snad vyhodim. Prezidentem navrhované samostudium a četbu sem snad ani nebudeme cpát, že. Takže se jim těžko divit, že se i načerno snaží vypadnout ven přes zákazy, jimž moc nerozumí, jelikož s jejich generací se tenhle stát nijak moc nebaví.

Podobně, a to ještě za denního světla, dopadli i mnozí prodejci. Mám na mysli ty, kteří s blížícími se Dušičkami trochu prosvětlili naše zbývající lesy a z nabíraných přírodnin nabídli na trzích hrobovou výzdobu. Pokud totiž jejich urnové věnečky nejsou z ovoce a zeleniny místní provenience, mají s jejich prodejem smůlu. Náš velký multimini Havlíček sice před časem tvrdil, že květinky zůstanou otevřeny, aby se lidé mohli na svátky náležitě vybavit (ten člověk má cit v těle i řeči), ale na ty zástupy obchodníčků u vchodů na hřbitovy při další várce zákazu jaksi nepomyslel. A tak to oni mohou zase vrátit tam, kde to před týdnem nasbírali. Do pangejtu.

Mimochodem – kontrolní otázka – jestlipak si vzpomínáte, jak začalo v roce 2010 arabské jaro? Ne? To takhle v Tunisku zabavili jednomu chlapíkovi stánek se zeleninou a on, už nic nemaje, se zapálil před úřadem vlády. No nic.  Tady jsme jinde a jindy … i když Češi umějí být na podzim nebo v zimě pěkně neklidní. A teď ten listopad do toho…

Tagy