weby pro nejsevernější čechy

Tomáš Dianiška se vrátil do Liberce s Burianem. A je to skvělý návrat.

Vlasta Burian, obrovská hvězda českého divadla a filmu první poloviny minulého století se narodil v Liberci. Nyní se dočkal divadelní hry, která mapuje jeho život a byla uvedena právě v Liberci, což je skvělý počin a jistě i lákadlo pro místní (ale i přespolní) diváky.

Autorem hry i režisérem představení je Tomáš Dianiška do jehož života Liberec rovněž zasáhl, protže tu byl dlouho v angažmá a navíc (a především), založil tu poněkud undegroundovou odnož divadla F.X. Šaldy, která nesla název F.X. Kalby. Asi nemusíme tak docela vysvětlovat, kde se ten název vzal.

Tomáš má jako divadelní autor dvě prošlapané stezky. Jedna je hodně rozverná, často jde o pásma nebo koláže, které sjednocuje spíš téma než silný příběh (třeba Atomová kočička). Druhá zpracovává životní příběhy historických postav, dělá to velice originálním a sympaticky drzým způsobem (třeba Mlčení bobříků). Osobně mám tu druhou cestu raději a myslím, že tyhle kusy jsou zajímavé a mají i velkou emocionální sílu.

Hra Burian patří právě do téhle škatulky. A je to boží)

Burianův životní příběh mimořádně talentovaného herce a komika líčí Dianiška ve výmluvných zkratkách, znalci se zorientují okamžitě, ti kteří toho o Vlastovi Burianovi nevědí tolik se neztratí.

O vzniku hry i inscenace jsme mluvili pár minut před premierou.

Hlavní roli obsadili tvůrci překvapivě herečkou. Veronika Korytářová si ovšem se svým mužským hrdinou poradila naprosto skvěle, nezklouzává do karikatury  a prožijeme si s ní Burianův příběh až do hořkého konce s nasazením i s empatií a, jak už jsem několikrát řekl i napsal, na konci jsem plakal, protože je to prostě silné.

Zbytek souboru je nasazen do mnoha rolí a odvádí tu spolehlivou práci. I v drobných epizodách je přesný a tentokrát je opravdu radost jakou práci odvádí.

Za sebe předpokládám, že Burian je dobře vybraný titul a mohl by se u diváků setkat s pochopením a příznivým přijetím.

Uvidíme v polovině června 2021, kdy jsou na programu první reprizy.

Rozhovor s Tomášem ještě jednou bez obrázků)

 

Tagy