weby pro nejsevernější čechy

V liberecké zoo se narodila mláďata koní Převalského a soba karelského

V období jara přichází mláďata na svět jak ve volné přírodě, tak z pravidla i v zoologických zahradách. Ta liberecká hlásí dvě mláďata ve výběhu koní Převalského a jedno mládě hned v sousedící expozici sobů karelských. Všechna tři přišla na svět v průběhu května.

Všechna zmíněná mláďata obývají venkovní výběhy již od prvních dní, a tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná.

V liberecké zoologické zahradě se v posledních čtrnácti dnech narodila dvě mláďata koní Převalského. První přišlo na svět 3. května a druhé v sobotu 21. května 2021. Jedná se o samce a samičku. „Kůň Převalského je přesně tím druhem, který by bez zoologických zahrad nepřežil. Souhrou řady faktorů, jako byla například konkurence s hospodářskými zvířaty, lov těchto koní nebo klimatické změny, na konci 60. let 20. století v přírodě vyhynul. Od roku 1969 přežíval pouze v chovech v zoologických zahradách. Těší mě, že se koním v Liberci daří a
díky úspěšnému chovu můžeme pomoci k jejich záchraně“, dodává ředitel zoo, David Nejedlo. Zoo Liberec chová koně Převalského od srpna roku 2017, kdy se uskutečnil transport tří klisen z německé zoo v Norimberku. O rok později přicestoval hřebec, který malou skupinu těchto vzácných asijských lichokopytníků doplnil. Zvířata si na sebe zvykla a tvoří sourodou skupinu, což dokazují i pravidelné úspěšné odchovy. Za tři roky přišlo v Liberci na svět již 6 mláďat. „Tři klisničky narozené v minulých letech jsme nedávno převezli do zoologické zahrady v rakouském Grünau,“ doplňuje zoolog Luboš Melichar.
Další čerstvé mládě mohou návštěvníci spatřit také ve vedlejším výběhu u sobů karelských.


Narodilo se 21. května a dle zoologa Luboše Melichara se jedná o samce. Je to historicky teprve druhý přírůstek tohoto ohroženého finského sudokopytníka od počátku jeho chovu v Liberci v roce 2013. „Matkou je navíc už devítiletá nezkušená samice, které se nikdy předtím nepodařilo zabřeznout, takže to pro nás bylo veliké překvapení a malý zázrak,“ říká Melichar.
„Přestože se jedná o prvorodičku, o mládě se zatím stará naprosto perfektně a malý sob prosperuje,“ doplňuje zoolog.
Všechna zmíněná mláďata obývají venkovní výběhy již od prvních dní, a tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná.

Tagy