weby pro nejsevernější čechy

Galerie Deska na Střekově ožila výtvarným dílem Tísňový motiv

Po více jak roční pauze, způsobené dnes už notoricky známou objektivní skutečností, opět ožila Galerie Deska, kterou lze najít na střekovské straně Ústí nad Labem nedaleko Činoherního studia (v těsném sousedství střekovské pošty). Svou uměleckou instalací TÍSŇOVÝ MOTIV se prezentovala Lenka KLODOVÁ (1969) a zařadila se tak do dlouhé řady umělců, kteří se na Desce v průběhu minulých let objevili, např. Jiří Surůvka, sochař a performer Martin Zet, Filip Turek, Vendula Chalánková, David Černý či ústecký Štěpán Jirák.

„Projekt Lenky Klodové pro Galerii Deska prošel vývojem, který sice nevybočuje ze způsobu jejího uvažování, ale poměrně rázně jej přesměrovala nečekaná životní situace. Vážná nemoc přiměla Klodovou přehodnotit původní záměr v podobě „genetického rodinného ženského řetězení“, který se z více vizuálního pojetí přeměnil na obsahově závažnější a také univerzálnější počin ve formě tísňového volání. To představují torza těl s autorčiným poprsím deformovaným lisem mamografu v patřičných polohách, odpovídajících volání S.O.S v Morseově abecedě. Samotná prezentace „sousoší“ na horním okraji Desky pak povyšuje téma, z ženského pohledu velmi citlivé a často tabuizované, na otevřenou výpověď o životním přelomu. Své místo tu našel i pro Klodovou typický humor, který přetrval z původního záměru: ten přichází v podobě kontrastu obsahu s formou v podobě prezentace odkazující na idealizované antické sochy na vrcholu tympanonů,“ řekl mimo jiné v úvodním slovu kurátor Karel Konopka při vernisáži 15.6 2021

Lenka KLODOVÁ, absolventka VŠUP (ateliéry Otakara Diblíka a Kurta Gebauera), od roku 2010 vedoucí ateliéru Tělového designu na Fakultě výtvarných umění v Brně. Ve své práci se soustavně zabývá zkušenostmi i odvozenými situacemi nahlíženými z pozice ženy. Často využívá toho nejpřirozenějšího a sobě nejvlastnějšího prostředku — vlastního těla.

GALERIE DESKA je projekt spolku Obraz doby. Je otevřenou platformou pro škálu událostí a plochou pro vyjádření různorodých hlasů a názorů. Během své doby se Deska stala základnou proaktivních událostí, videoprojekcí, pikniků a happeningu. Deska manifestuje uliční kulturu a jejím cílem je zachycovat současné proměny a nálady svého okolí a světa. Provoz galerie se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Česko-nemeckého fondu budoucnosti.

 

Tagy