weby pro nejsevernější čechy

Poslední premiéru sezóny zahraje Činoherní studio ve vyloučených lokalitách ústeckého kraje. Zdarma.

Ještě než skončí 49. sezóna, uvede ústecké Činoherní studio svou poslední premiéru. Adam Ernest, autor divadelní verze Černé sanitky, se nechal inspirovat městskými legendami současnosti, které sepsal a knižně vydal Petr Janeček. Černá teenagerská komedie letící v rychlejším tempu nejen maximální rychlostí dodávky, která je jedinou scénografií inscenace, se v červenci představí veřejnosti. Poprvé to bude v pátek 9. 7. v ústecké čtvrti Předlice, tam ve spolupráci s Člověkem v tísni, podruhé v Praze v neděli 11. 7. na festivalu Za dveřmi a posléze v rámci přehlídky Letní štace Činoherního studia v úterý 13. 7. na hradě Střekov. Černou sanitku poté čeká tour po vyloučených lokalitách severních Čech nejenom pro tamější klienty společnosti Člověk v tísni.

Mejdan, láska, prázdniny, únos. Tři kámoši se setkávaj v domovskym Ústí nad Labem po nejdivnějšim akademickym roce, jakej kdy zažili. Konečně začíná léto bez distanční výuky, vzduchem tepe hudba, tělem šije extáze a na okolních sídlištích někdo unáší děcka. Je na Mariánský skále pořád čarodějnice? Co se stalo v Mojžíři? A kde je sakra Petr?!

„Nápad vznikl v hlavě mojí a Davida Šiktance cca před třemi lety. Naše divadlo je v ústeckém kraji. Ten podobných lokalit obsahuje spoustu a tvářit se, že tu nejsou a potichu je obcházet, podle mě nikam nevede. Rád bych ale, aby se Sanitka v budoucnu nehrála jen v lokalitách vyloučených na základě etnika, ale i v dětských domovech, pasťácích nebo třeba vězeních. Navíc jsme příspěvková organizace, která právě podobnými akcemi naplňuje svůj význam,“ vysvětluje Adam Ernest, autor textu a spolu s kolektivem i režisér inscenace, genezi vývoje Černé sanitky a koho by chtěl v budoucnu inscenací oslovit. A jedním dechem dodává: „Chtěli jsme udělat představení s lehce hororovou tematikou, které by se zároveň hrálo venku a to většinou v čase, kdy je ještě světlo. To je dohromady dost nereálnej koktejl nehledě na to, že osobně mi přijdou pokusy o divadelní horory většinou spíš úsměvný. Proto vzniknul nápad jít cestou urban legends, který samy o sobě fungujou na podobnym principu jako vyprávění strašidelnejch historek na táboře. Během toho se člověk směje a dělá machra, ale když je pak sám a na storku si vzpomene, má peřinu až ke krku. Proto se mi sbírka, která podobných více či méně známých báchorek obsahuje cca 150, zdála jako super inspirační zdroj.“

S Adamem Ernestem na realizaci Černé sanitky spolupracoval Petr Škarohlíd, autor scénické hudby a člen kapely Hentai Corporation, autorkou kostýmů se stala Simona Pekařová, na výpravě inscenace pracoval Štěpán Kovář.

Adam Ernest: Černá sanitka
4. premiéra 49. sezóny Činoherního studia

Režie: Adam Ernest a kolektiv
Autor knihy: Petr Janeček
Hudba: Petr Škarohlíd
Výprava: Štěpán Kovář
Kostýmy: Simona Pekařová
Videa: Štěpán Kovář
Fotografie: Dita Havránková, Tomáš Lumpe, Lucie Urban
Grafický design: Dita Havránková
Hrají:
Andrea Berecková, Lukáš Černoch, Petr Uhlík, Jan Hušek, Annette Nesvadbová

(zdroj tisková zpráva ČS)

Tagy