weby pro nejsevernější čechy

Černá sanitka, more, je bílej citroen

První veřejnou prezentaci má za sebou Černá sanitka (podrobnosti o vzniku najdete tady). První prezentace píšu proto, že jsme se s tiskovým mluvčím divadla Petrem Kunešem nemohli dohodnout na tom, jestli je to premiéra, nebo předpremiéra nebo co to vlastně je, neboť jako premiéra je prezentované až představení, které se odehraje 13/6/2021.

Kdo z diváků nemá odvahu jít se podívat do vyloučených lokalit, bude mít příležitost podívat se na představení na ústeckém Střekově.

Celá ta záležitost je velmi sympatický projekt, který má umožnit jinak dost nepravděpodobným návštěvníkům divadelních představení z vyloučených lokalit nahlédnout, že divadlo je vlastně docela dobrý způsob, jak trávit volný čas a že se nemusí jednat jenom o smrtelně vážnou záležitost, které, kromě pár vyvolených, nikdo nerozumí.

Odpovídá tomu zvolená předloha – městské legendy – odpovídá tomu slovník a odpovídá tomu i energie herců. Vylézt před ne tak docela soustředěné publikum, to chce odvahu a přesvědčení, které mladí z činoheráku prostě mají.

(Měl bych vlastně v duchu hry psát, že mají koule a to všichni, včetně děvčat)).

Lehce hororový příběh stěsnaný do koukatelných pětačtyřiceti minut má spád, ale klidně se vsadím, že by ho málokterý z diváků zvládnout odvyprávět celý, a to včetně mě. Hrálo se na hřišti u budovy Člověka v tísni v ústeckých Předlicích, kde se sešlo několik desítek sousedů, od dětí po teenagery, a pár dospěláků, které zajímalo úplně všechno a divadelní představení bylo pouze jedna část reality, kterou musejí vnímat. Multitasking.

Druhá věc, která ztěžovala si představení naplno užít, byla skutečnost, že tvůrci si asi tak docela nedovedli představit, co se při produkci bude dít a tak výkon reproduktorů byl až zbytečně otočen doleva

Předpokládám ale, že to jsou jenom dětské nemoci tohoto interesantního projektu.

Sympatické, ale asi i nevyhnutelné je, že hrát se bude zdarma.

Kdo z diváků nemá odvahu jít se podívat do vyloučených lokalit, bude mít příležitost podívat se na zatím jediné placené představení na ústeckém Střekově, ale probírala se i možnost přenést představení do divadla, což s sebou nese řadu (zatím) nevyřešených technických problémů.

Na druhou stranu by tak činoherák získal zajímavý titul, který by mohl nabídnout školám a, řekněme, nezvládnutelné mládeži.

Možná se tak nedá napravit svět, ale rozhodně je to metoda, která stojí za zkoušku.

 

Režie: Adam Ernest a kolektiv
Autor knihy: Petr Janeček
Hudba:
 Petr Škarohlíd
Výprava: Štěpán Kovář
Kostýmy: Simona Pekařová
Videa: Štěpán Kovář
Fotografie: Dita Havránková, Tomáš Lumpe, Lucie Urban
Grafický design: Dita Havránková

Hrají:
Andrea Berecková, Lukáš Černoch, Petr Uhlík, Jan Hušek, Annette Nesvadbová

 

Tagy