weby pro nejsevernější čechy

Ducháčkův dům v Turnově je zdařilým příkladem kubistického zenitu

Rodinný dům pro Ladislava Ducháčka v turnovské ulici U Nádraží začal nabírat reálné obrysy po roce 1923, kdy se na jeho stavbě začal podílet Josef Najman a jako polír také turnovský stavitel a architekt Vladimír Krýš. Objekt navrhl dosud neznámý architekt a je ukázkou doznívání kubismu ve dvacátých letech 20. století.
„Často chodíme ve vlastním městě kolem zajímavých staveb, aniž si jich všimneme blíž. Tak automatické to je. Ale když si dá člověk čas a zpomalí, často objeví doslova architektonické skvosty,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.
Turnovský kubistický dům je dvoupatrovým podsklepeným objektem obdélného půdorysu s mansardovou střechou krytou eternitem a výrazným nárožním arkýřem s helmicovým zastřešením. Výrazně je řešeno především přízemí, kterému dominuje vstup v jihozápadním průčelí, jenž je umístěn do trojúhelně ukončeného kubistického portálu zasahujícího až do patra.
Jihozápadní a jihovýchodní průčelí je v přízemí opatřeno výkladci zasazenými do kamenného obkladu s výrazným dekorem v horní části. V ose jihozápadního průčelí se dále nachází mělký rizalit vrcholící trojúhelným štítem, který je v patře osazen balkonem a mezi okny kamenným reliéfem od Jaroslava Horejce.
Na dům ze severozápadu navazoval přízemní objekt obdobného architektonického ztvárnění,za nímž se směrem do dvora nacházela patrová tovární budova. Dispozičně byl objekt rozdělen na přízemí využité pro obchodní účely a na dvě obytná patra. V suterénu se nacházely blíže nespecifikované sklepní prostory. V neděleném prostoru přízemí bylafiremní prodejna.

Tagy