weby pro nejsevernější čechy

První premiéru jubilejní 50. sezóny uvede Činoherní studio v místě, kde začínalo.

JÁ, FEUERBACH, hra německého dramatika Tankreda Dorsta, se stane premiérovým titulem jubilejní 50. sezóny. Prvního uvedení se inscenace režiséra Davida Czesaného a dramaturgyně Terezy Marečkové dočká v pátek 8. října v prostoru Salonu Dittrich. V roce 1972 se toto místo jmenovalo Divadlo hudby a Činoherní studio tam nastoupilo do své první sezóny. Titulní postavu, stárnoucího a tápajícího herce Feuerbacha, ztvární hostující Ivan Řezáč, držitel činoherní Ceny Thálie, který v 80. letech 20. století působil v hereckém souboru Činoherního studia.

První premiéra 50. sezóny v sobě symbolicky obsahuje návrat k historii místa i uměleckým osobnostem. „Přál bych si, aby se nám při zkouškách podařilo vytvořit atmosféru tvůrčí dílny. Kdy třeba vznikne něco, co sami dopředu příliš neočekáváme. Text je víceznačný a mohl by to umožňovat. V Ústí jsem to zažil a přesně na to se těším. Ale je jasné, že se nic neopakuje a vždy to může být velká dřina,“ odpověděl režisér inscenace David Czesany na otázku dramaturgyně inscenace Terezy Marečkové, jak se do Ústí těší a co ho čeká. „Sledujeme pouť stárnoucího herce, který po dlouhé pomlce hledá ty pravé dveře zpátky ke svému životu. Setkává se s novými pořádky, cool generací a psem, který možná na rozdíl od něj dostane roli. Střet pragmatismu a inspirace, přízemnosti a výšin, kam je nebezpečné létat,“ přibližuje Tereza Marečková téma hry.

Po dlouhé době se do Činoherního studia vrací herec Ivan Řezáč. Na otázku, jak na tu dobu vzpomíná, odpovídá: „Byl jsem mladej. Vzpomínám jenom na to dobré. Potkal jsem tu tenkrát spoustu zajímavých a statečných lidí. Důležitá inspirace.“ Hereckými partnery Ivana Řezáče budou na jevišti v inscenaci Já, Feuerbach Petr Uhlík a Marta Vítů.
Do inscenačního týmu patří i scénograf Petr B. Novák a autor scénické hudby Jan Moravec. I tyto dvě osobnosti se již v minulosti podíleli na chodu ústeckého Činoheráku.

Následné dvě říjnové reprízy se stejně jako premiéra odehrají v Salonu Dittrich, další štace inscenace Já, Feuerbach budou pokračovat na místa, kde dřív Činoherák hrával. V listopadu to bude jedno představení v Národním domě, další ve Veřejném sále Hraničář a v prosinci bude inscenace uvedeny i ústeckém Divadle opery a baletu.

Tankred Dorst: Já, Feuerbach
1. premiéra 50. sezóny Činoherního studia
pátek 8. října 2021 v 19.00, Salon Dittrich, Klíšská 35, Ústí nad Labem

Režie: David Czesany
Dramaturgie: Tereza Marečková
Výprava: Petr B. Novák
Hudba: Jan Moravec
Hrají: Ivan Řezáč j.h., Petr Uhlík, Marta Vítů
Reprízy:
10. a 13. října v Salonu Dittrich
10. listopadu v Národním domě
25. listopadu ve Veřejném sále Hraničář
6. prosince v Divadle opery a baletu

(zdroj tisková zpráva ČS)

Tagy