weby pro nejsevernější čechy

Liberec už rozsvítil vánoční strom na náměstí. Kvůli opatřením proti pandemii bez slavnostní

Město Liberec dnes odpoledne rozsvítilo vánoční strom na náměstí Dr. E. Beneše. Tradiční akce se letos kvůli aktuálnímu rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR v souvislosti s pandemií musela obejít bez slavnostního zahájení a doprovodného programu. Radnice je
původně plánovala na páteční podvečer.
„Mrzí mě, že jsme ani letos nemohli pozvat občany i návštěvníky města na konkrétní termín rozsvícení stromu. Věřím ale, že v současné situaci to lidé pochopí. Z předchozích let víme, že jde o velmi oblíbenou akci, kterou navštěvují tisíce lidí. Vzhledem k aktuálním opatřením a na základě rozhodnutí ministerstva ji letos nemůžeme uspořádat. Podle nich bychom mohli pustit na náměstí maximálně 1000 návštěvníků a další ne. A navíc u každého z nich zkontrolovat, zda mají potvrzení o očkování, zda ho ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit, nebo o tom, jestli onemocnění Covid prodělali. Nechceme Liberečany rozdělovat na ty, kteří na náměstí v konkrétní termín a čas přijít mohou a ty, kteří nesmí. Proto jsme se rozhodli strom rozsvítit dnes, tedy symbolicky měsíc před Štědrým dnem. A nechat na občanech, aby se ho přišli prohlédnout kdykoliv, kdy budou mít zájem,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.
O dalším možném programu Libereckého adventu na náměstí v centru města radnice rozhodne v následujících dnech podle aktuálního vývoje situace. Oblíbené tradiční prodejní trhy s nabídkou stánků začínají v Liberci na náměstí v úterý 30. listopadu. Pokud to situace dovolí, potrvají do 23. prosince. Konat se budou při dodržování všech aktuálních protiepidemických nařízení a doporučení.
Libereckým vánočním stromem je smrk ztepilý, který rostl na zahradě v Ruprechticích, nedaleko známého paneláku Hokejka. Smrk měří 14 metrů a jsou na něm vánoční ozdoby, které vyráběly děti z libereckých mateřských a základních škol. Na náměstí bude vánoční smrk do 6. ledna 2022. Odstrojuje se vždy na Tři krále.

Tagy