weby pro nejsevernější čechy

Pivní stezka představí legendární i skryté půvaby Lužických hor

Zvlněná krajina, která si stále střeží kouzlo neobjeveného, to jsou Lužické hory. Lákají dobrodruhy, kteří chtějí odhalit neznámé a přitahují zvídavé, kteří pátrají po historii a odkazu generací původních obyvatel. Tradičním řemeslem tohoto regionu je sklářství s více než sedmisetletou historií.„Krásná krajina a sklářské umění jsou v Lužických horách po staletí doma. A je toho mnohem víc. Už jenom tyto dva fenomény ale stačí jako motivace k návštěvě. I zasněžená krajina je krásná a po mrazivém výletě je právě sklárna s horkými pecemi a rozžhavenou skleněnou krásou tím správným místem k návštěvě,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dalším tradičním řemeslem Lužických hor je pivovarnictví. Od vaření piva skoro v každé chalupě přes historická privilegia práva várečného a mechanizaci a automatizaci až po řemeslná piva malých pivovarů a jejich speciály.

Minipivovary, pivovary a podniky, kde se podává pivo z místní produkce, propojuje Pivní stezka Lužických hor. „V posledních letech jsou rodinné a malé pivovary také cílem turistů a milovníků tohoto zlatého moku. V případě Lužických hor se dá taková návštěva a ochutnávka ideálně skloubit s pěším či cyklovýletem,“ doplnila Květa Vinklátová.

Pivní stezka Lužických hor se dá projít za pár dní a je výborným dovolenkovým tipem.
Jednotlivé etapy vedou po nejkrásnějších partiích hor a zavedou poutníky na proslulé turistické cíle i na místa neznámá. Jedná se o okružní cestu, takže lze začít v jednom místě a znovu se do něj vrátit. Více informací se nalézá na odkazu www.pivnistezka.cz.

Tagy