weby pro nejsevernější čechy

Čtvrtá premiéra sezóny je připravena pro studiovou scénu Obejvák

Tentokrát v komorním prostředí tzv. Obejváku, což je studiová scéna ve třetím patře Činoherního studia, se odehraje již čtvrtá premiéra jubilejní padesáté sezóny. Bude jí sci-fi DEN ČLOVĚKA.

Režisér Petr Uhlík, člen hereckého souboru ústecké činohry, a dramaturgyně Kateřina Součková si jako předlohu pro svou novou inscenaci Den člověka zvolili sci-fi román Město amerického spisovatele Clifforda D. Simaka. Jedna z nejslavnějších knih svého žánru oba okouzlila natolik, že se rozhodli se jí nechat volně inspirovat a převést ji na divadelní jeviště studiové scény Obejvák. Inscenaci o našem vztahu k domovu a věcech, které utvářejí náš každodenní život, v premiéře Činoherní studio uvede ve čtvrtek 16. prosince.
Co se stane s lidstvem během dalšího tisíciletí? Možná po něm zbyde jen jeden malý obývák v Ústí nad Labem. A v něm někdo, kdo si pamatuje, jak se celá naše civilizace zhroutila.

Dramaturgyně Kateřina Součková přibližuje, v čem se její a Uhlíkova divadelní verze od knižní předlohy liší: „Jedná se skutečně o velmi volnou adaptaci, kde nejde o vyprávění původního příběhu. Dobrodružství probíhající na všech koutech planety i v celém vesmíru se zkondenzovala do jednoho pokoje v Ústí nad Labem. Děj několika stovek let je podle zvláštního systému rozvrstven do jediného dne. Z našeho pohledu přitom stále z duchu románu vycházíme, ale vedeme s ním dialog ze současné perspektivy.“

Simak ve své knize popisuje celý lidský exodus v osmi kapitolách. Povídkový román napsal vroce 1973. Režisér Petr Uhlík, který v režisérské roli v Ústí debutuje, popisuje, proč s Kateřinou Součkovou jako předlohu zvolili Simakův román a v čem tkví jeho atraktivita pro divadelní jeviště: „Klíčem k naší adaptaci pro nás bylo, že v žánru sci-fi je možné se oprostit od iluze realističnosti a využívat divadelní prostředky, které jsou výrazně imaginativní či fantaskně stylizované. Právě do této hyperboly se promítá, po čem v realitě toužíme či čeho se obáváme a umožňuje nám tyto věci skrze náš divadelní tvar zvýraznit. Před očima se nám tak nezvykle vybarvuje rozkoš z pobývání doma, uprostřed důvěrně známých věcí; hrůza i fascinace z vesmíru, který nám visí nad hlavou nebo touha po jiném světě, po ráji, v němž bychom se zbavili všech omezení a slabostí lidského těla.“

Inscenace Den člověka se po delší době objeví jako novinka studiové scény Obejvák. V předchozích sezónách se tam představil cyklus scénických čtení Překročit hranice či inscenace Sirotci nebo Paškál. Režisér Petr Uhlík by chtěl znovu prostor naplnit divadlem a vrátit do něj život. Proto vsadil na scénografii uznávaného výtvarníka Martina Chocholouška a scénickou hudbu Michala Vejskala. Autorkou kostýmů je Simona Pekařová, na projekcích a světelném designu pracoval Štěpán Kovář.

Mnoho desítek mužských postav, které v Simakově románu ovládají svět, proměnilo autorské duo ve tři ženy, které vládnou univerzu po svém. Na jevišti dostaly prostor Annette Nesvadbová, Andrea Berecková a Klára Suchá.

Clifford D. Simak: Den člověka
4. premiéra 50. sezóny Činoherního studia
1. uvedení: čtvrtek 16. 12. v 19.00 na studiové scéně Obejvák
1. repríza: pondělí 20. 12. v 19.00 na studiové scéně Obejvák
více informací a fotografie: https://bit.ly/Den_CS
Režie: Petr Uhlík
Dramaturgie: Kateřina Součková
Scénografie: Martin Chocholoušek
Kostýmy: Simona Pekařová
Hudba: Michal Vejskal
Projekce a světelný design: Štěpán Kovář
Hrají: Annette Nesvadbová (Sofie), Andrea Berecková (Madam) a Klára Suchá (Ingrid, Joe,
Linda)

(zdroj tisková zpráva ČS, foto Lucie Urban)

Tagy