weby pro nejsevernější čechy

Zima v Jizerských horách: lyže, brusle, sáňky i nafukovací duše

Dokonalým místem po zimní období jsou Jizerské hory. Nabízí ideální podmínky nejen pro sjezdové lyžování a běh na lyžích, ale i pro další zimní zážitky, na které budou rádi vzpomínat děti i dospělí návštěvníci.

Populárním místem je Bedřichov, jedno z nejznámějších míst pro běh na lyžích v kraji. Nalézá se zde jedno z nástupních míst pro známou Jizerskou magistrálu, která čítá na 250 kilometrů běžeckých stop. Míst pro běh na lyžích je však v horách více. Z těch větších je to Kořenov, kde je okolo 60 kilometrů tras, dále pak i tři vyznačené trasy kolem vrcholku Hvězda s rozhlednou Štěpánka. Za zmínku stojí také trasy na Frýdlantsku: v Lázních Libverda a v Novém Městě pod Smrkem. Příznivcům sjezdového lyžování nabízí Jizerské hory a Ještědský hřbet přes 30 různých skiareálů. K těm nejoblíbenějším patří  Skiareál Ještěd a Skireál Jizerky, který propojuje hned tři areály – Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov.

Vyzkoušet lze i sáňky a brusle. Sáňkařské a bobové dráhy je možno navštívit v Albrechticích, na Smržovce či v Hejnicích. Neobvyklým zážitkem jsou také jízdy na gumové nafukovací duši ve snowtubingových areálech v Rokytnici nad Jizerou, na Benecku a v Bedřichově. K bruslení vyzývají zamrzlé vodní nádržeFojtka či Mšeno v Jablonci nad Nisou.

„Když už budete mít dost lyží, nabízí vám podhůří řadu možností, jak zajímavě strávit čas. Například Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a sklářské muzeum v Harrachově nabídnou exkurzi do historie sklářství a bižuterní výroby v regionu,“  uvedla návštěvu muzeí Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tagy