weby pro nejsevernější čechy

Třeba to bude voda i na váš mlýn…

Občas příjde email, který něco nabízí. Něco nabízí a nic za to nechce)

Nestává se to často, někdy je to úplná blbost a někdy radost. Jako když napsali z nakladatelství Voda na mlýn. Nejde o velký vydavatelský dům, jde o baráček kousek od České Lípy, v tom kraji kde to mám tak rád. Takže jsem se zastavil na kafe. Před tím jsem si na webu přečetl, že:

Jsme Tomáš a Jitka Cidlinovi. Naše malé rodinné nakladatelství Voda na mlýn jsme založili na začátku roku 2021. Začínali jsme jako příležitostní autoři, překladatelé a korektoři převážně jazykových učebnic. Přitom jsme si osvojili, jaký je proces vzniku knihy, a před nějakými dvanácti lety jsme poprvé zauvažovali nad vlastním nakladatelstvím. Později jsme získávali další zkušenosti, psali další knihy a přečetli stohy dětské literatury našim dětem.

Nyní máme pocit, že je třeba oprášit náš starý sen. Naším cílem je vydávat krásné knihy pro čtenáře, kteří vědí, že knihy jsou k životu potřeba.

Proč jsme Voda na mlýn? Protože voda je živel, který osvěžuje a uklidňuje, dává život. Mlýn bez vody nemůže fungovat.
Chceme být Vaše Voda na mlýn.

….

Takovej normální příběh lidí, kteří prostě trpí láskou ke knihám a chtějí se přidat.

V nakladatelství Voda na mlýn zatím vydali tři knihy, tu dětskou jsem neviděl o knize Domov|Heimat  Heimat|Domov (mylsím, že to lze číst tudy i tudy) psal kolega Šafus na web výběžek é ú a schválně zatajil ilustrace, aby vás navnadil a nasměroval vás přímo na web nakladatelství nebo do knihkupectví. Já mu to troch pokazím a pár obrázků přidám rovnou sem.

Sluší se dodat, že verše z této knihy se dočkaly už dvou hudebních zpracování.

Jedno je elektronické, o druhé se postaral Pavel Haas Quartet a skladbu provedl v rámci festivalu Líla Musica.

Záznam zatím na webu nenajdete.

Ačkoli je to knížečka útlá a přečtenou ji máte za chvilku, námětů na přemýšlení vám dá na jak dlouho chcete. Obzvláště, když tímhle krajem procházíte a vidíte, že se tu něco dělo a bylo to něco docela jiného, něž na co všichni čekali.

Tomáš Cidlina poskytl rozhovor severočeskému vysílání rozhlasu:

Třetím titulem, který v nabídce nakladatelství v tuto chvíli najdete, je Bonboniera Jana Tichého, zkušeného autora, který momentálně žije v Novém Boru.

V medailonku na webu Vody na mlýn se dočtete všechno podstatné.

Bonboniéra je úhledně zabalená publikace, od které můžete čekat přesně to, co co může bonboniéra nabízet. Výběr bonbónků sladkých i hořkých, některé vám chutnat budou, jiné ne, ale v jiné domácnosti to může být přesně naopak. Jan Tichý vybral příhody ze svého života, který tedy rozhodně nebyl nudný, a nabízí je ke konzumaci publiku s otevřeností, upřimností a otevřeným hledím a už jenom tohle je hodnota, před kterou se hluboce skláním a smekám klobouk.

Malá, lokální nakladatelství mají málokdy lehký život, jejich přínos je však nevyčíslitený a málokdy doceněný. Lépe řečeno, bývá doceněn až když je pozdě.

Cidlinovi mají chuť a elán, který nejlépe podpoříte, když kouknete na jejich stránky a vyberete si. I když jsou knížky zatím pouze tři, chybu neuděláte ani u jedné.

 

Tagy