weby pro nejsevernější čechy

Opulentní anglický král

Fotky k tomuto článku vznikly už vloni na podzim, připravil jsem si i titulek: opulentní anglický král, ale od generálky, kde jsme fotografovali se mi nepodařilo představení vidět tak, aby bylo už hotové. Až teď. A jaké to bylo, po skoro půl roce? Pořád opulentní)

Bohumil Hrabal vzpomínal na to, že tenhle text napsal skoro na jeden zátah (1971), oficiálního vydání se ovšem dočkal až v roce 1989. Petr Palouš, autor dramatizace zase vzpomíná, že se text více méně naučil zpaměti a dramatizaci psal ve vlaku z Chebu do Prahy. Takže taky na jeden zátah, ten vlak jede hodně dlouho… Zdá se, že tenhle text vyžaduje chrlení.

Touhle adaptacímimochodem  zahajovalo liberecké Malé divadlo provoz v roce 1989 …

Příběh pikolíka, který chtěl být nejlepší, chtěl zbohatnout a vyrovnat se nejlepším, jenomže mu do jeho snažení vždycky dějiny hodily vidle asi znáte. Jenomže Bohumil Hrabal to všechno napsal svou, hrabalovskou, metodou, s tou nezaměnitelnou poetikou, která se ráda vzpírá přepisům a vždycky se nezdaří.

Tady Hrabal na jevišti zůstal, slyšíme ho v jeho oblíbených repeticích, vidíme ho v dobře vymyšlené scéně (která pohříchu z některých míst v hledišti zhoršuje výhled) a trojjediný Jan Dítě (Ondřej Kolín, Tomáš Váhala, Václav Helšus) jehož jednotlivá já spolu debatují o životě, to člověka potěší a na konci představení s údivem zjistí, že byl v divadle víc jak tři hodiny!

Mimochodem všichni tři představitelé Jana Dítěte jsou zvoleni dobře. Ondřej Kolín jako naivka, Tomáš Váhala, který chce patřit k těm nejlepším (v roli) uvěřitelně selhává, jako chlápek, který chce víc než co může mít a smířlivý Václav Helšus, který pochopil, jak to v životě chodí a že je všechna sláva polní tráva.

Radost pohledět.

Všichni ostatní si odehrají ve svých mnoha rolích co je potřeba, ale nejsou pouhou ilustrací, nebo ornamentem, liberecký soubor mě tentokrát opravdu zaujal.

Za zmínku stojí i obsazení exdramaturga Martina Urbana, který je zejména jako vrchní skřivánek přímo ukázkový. Kavárna, kde bude nosit kafe by patřila k mým oblíbeným, myslím.

Dohromady je dramatizace knihy Obsluhoval jsem anglického krále složitý úkol, se kterým si v Liberci poradili. Divák se musí připravit na to, že kniha, která popisuje jeden celý život a k tomu téměř celé století se nedá krátit do nekonečna a je tedy třeba doma nahlásit, že příjdete pozdě. A že když o tématech, která anglický král nastoluje budete chtít i chvilku přemýšlet, je možné že příjdete až nad ránem.

 

Tagy