weby pro nejsevernější čechy

Paralelní světy Bad Schandau a Hřenska. Lázeňská pohoda vs. blázinec sádrových trpaslíků

ZÁPISKY Z ČESKÉHO KARABACHU. Jednou jsem to udělat musel a padlo to na apríla, tedy na první duben roku 2023, na den, který byl v rozhlase označen jako den, kdy je zahájena letošní turistická sezóna. Měl jsem tento plán: Kouknu se do Bad Schandau v Sasku, do městečka, kudy často projíždím, ale skoro nikdy nezastavím, protože to mám domů už jenom skok, a kouknu i do Hřenska, které je odtud sotva osm kilometrů. Tudy také často projíždím a myslel jsem, že nezastavím nikdy, protože se bojím.

Pro jistotu a pro čtenáře, kteří to tu neznají, přidávám první odstavec z wikipedie, kde se dočteme, že:

Bad Schandau (česky zastarale Žandov, Žandava či Šandov) je malé lázeňské město v německé spolkové zemi Sasko. Nachází se v oblasti Saského Švýcarska na pravém břehu Labe nedaleko česko-německé státní hranice zhruba 35 km jihovýchodně od Drážďan. Město má přibližně 3 400 obyvatel.

Hřensko (německy Herrnskretschen) je obec v okrese Děčín v Ústeckém kraji, která je vstupní branou do Národního parku České Švýcarsko. Obec na dolním toku Kamenice se zcela soustředí na cestovní ruch. S nadmořskou výškou 115 metrů je nejníže položenou obcí České republiky. Žije v ní 267 obyvatel.

Překvapil mě, pravda, poměr obyvatel, netušil jsem, že v Bad Schandau je jich o víc o tři tisíce. Ale Bad Schandau má několik městských částí (čtyři), Schmilka s Hřenskem vyloženě sousedí, a Krippen je dokonce na druhé straně Labe. Jinak ovšem obě sídla vykazují některé nepřehlédnutelné společné znaky a dnes bude řeč o rozdílech, které nejsou nijak skryté, ale naopak, jsou vidět pouhým okem.

Obě městečka leží na břehu Labe:

Bad Schandau. Foto: Marek Douša
Hřensko. Foto: Marek Douša

Obě městečka míří zejména na turisty a nabízejí jim různé služby:

Hřensko. Foto: Marek Douša
Bad Schandau. Foto: Marek Douša

V centru si můžete odpočinout nebo se občerstvit:

Hřensko. Foto: Marek Douša
Bad Schandau. Foto: Marek Douša

A usednout ve stínu letitých stromů:

Hřensko. Foto: Marek Douša
Bad Schandau. Foto: Marek Douša

A také si zakoupit něco, co budete potřebovat na své další turistické cestě:

Bad Schandau. Foto: Marek Douša
Hřensko. Foto: Marek Douša

A tak dále.

Může se zdát, že jsem proti Hřensku nějak zaujatej – a je to tak, jsem. Městečko, které má k dispozici všechno, aby bylo jednou z nejkrásnějších českých obcí, prokaučovalo úplně všechno. Všechno na něm je nejenom české, ale i asijské v tom nejhorším slova smyslu, který vás napadne. Jediné, co sem zpoza hranice ze Saska proniklo, je slovíčko schmutzig.

Hledal jsem něco, co je srovnatelné a co by mi dalo nějakou naději, že i v Hřensku umějí navodit příjemnou jarní a turistickou, teď dokonce předvelikonoční náladu. A nakonec jsem našel. Ovšem zatímco za hranicí tuhle výzdobu najdete v každém okně, v Hřensku musíte hledat velice pozorně…

Bad Schandau. Foto: Marek Douša
Hřensko. Foto: Marek Douša

 

(psáno pro hlídacího psa)

Tagy