weby pro nejsevernější čechy

Když už si z Ústí nad Labem dělá legraci i Brno

ZÁPISKY Z ČESKÉHO KARABACHU. Počasí si dělá, co chce, a to ještě není duben, ale na bouři ve sklenici vody je správná předpověď vždycky, ať si meteorologové na Kočkově říkají, co chtějí. Posledním hitem v Ústí nad Labem je výstavba prodejny Bauhaus v Trmicích, přesněji jejího reklamního poutače, který má přilákat zákazníky a který není vskutku žádnej prcek.

Konkrétně mluvíme o rozměrech 30x30x30 metrů a 40 metrů výšky. Vtipné je, že pro tenhle poutač nemá být umístění na Ústecku premiéra, ale že jde o nové uvedení starého hitu a pokus o reparát, protože právě tento poutač stál původně v brněnské čtvrti Štýřice. Tady reklama svou velikostí vizuálně zasahovala do dominant města – Petrova a Špilberku.

V Ústí bude tahleta krása clonit výhledu na České středohoří a můžete posoudit sami, jestli je to výhled významnější a hezčí nežli Petrov a Špilas.

V Ústí tak vznikla petice, která doufá výstavbě zabránit, jenomže ani tady nesou odpůrci tak docela jednotní, protože vzhledem k tomu, že jde o obchodní firmu, vyzývají někteří namísto petice k jejímu bojkotu.

Samozřejmě, že i tenhle argument má háček.

Bauhaus zatím nestojí, takže je těžké (ba nemožné!) nákupy v něm bojkotovat, na to přijde čas, až bude postaven a otevřen, to zase ale bude stát už i ten poutač, že ano.

Připadá vám tahle situace zapeklitá a neřešitelná, nebo jenom prostě echt česká?

Proč bylo vynalezeno Brno?

Argumenty pro i proti se objevují i v internetových diskuzích, nad těmi ale převažuje švejkovské hodnocení situace, kterou bereme ne jako alarmující, nýbrž jako vlastně normální.

Největší psinu z toho mají obyvatelé Brna, a to už je, milí Severočeši a Ústečáci, opravdu na pováženou, protože na to, abychom měli z něčeho psinu, na to bylo vynalezeno Brno.

Asi nemá smysl opakovat skutečnosti, které znají všichni, kteří někdy vytáhli paty z té naší kotlinky, a poukazovat na to, že venku se chovají obchodní řetězce jinak.

Jsou schopné přizpůsobit své projekty stávající architektuře, původní zástavbě a podmínkám.

Když jste v cizině, není možné najít třeba řetězec Lidl podle toho, kde je nějaký kruhový objezd, jak o tom zase jenom žertujeme u nás.

Je to důkaz toho, že projektanti, které si tyhle velké firmy najímají, nejsou nemehla, ale pracují podle zadání, ale když si mohou zjednodušit práci a vyrobit nějaký sektorový zmetek, tak to prostě udělají, protože to je jednodušší a lacinější.

Jak je nám všechno buřt

Takže případ trmického poutače je prostě jenom další ukázka lenosti a nedůslednosti, je to příklad toho, jak nám je všechno buřt, a třeba zrovna Ústí nad Labem je městem plným pláče nad tím, jak nic nejde. Aby to ale šlo, v tom se angažuje pořád stejná hrstka lidí, jiní zase dumají, jak vzít kramle, protože toho mají už plné zuby…

Důvodem, proč tady stále zůstávají, není v jejich případě většinou pocit, že by se jinde nechytili, ale mají to tu, blázni, pořád rádi a třeba zrovna milují právě ty výhledy.

Teď možná o jeden přijdou a odstěhují se do Brna.

To jsou paradoxy.

(psáno pro hlídacího psa)

Tagy