weby pro nejsevernější čechy

Tajemný pan Zet v Malém divadle

Aktuální premiéra hry Tomáše Dianišky se jmenuje Tajemný pan Zet a je to parodie na kdeco, od sto let starých detektivek k filmu Smrt jí sluší a pyšní se všemi klady, které takováhle produkce může přinést, stejně tak jako se drolí pod všemi problémy, které takovéhle představení může přinést.

Tedy: vidíme silný rozjezd, hlavní hrdinové připlouvají na ostrov, kde s nimi rozehraje pan Zet tradiční hru na staré hříchy, na jejich odhalení a potrestání. Tyhle situace umí Tomáš Dianiška napsat, vygradovat a ukončit vtipem; někdy drsným, skoro vždycky překvapivým a nikdy blbým nebo lascivním.

Herci mu hrají jako z partesu, s mnohými z nich spolupracoval i před lety, když v Liberci řádívalo divadlo F. X. Kalby, Jakub Albrecht s ním spolupracuje i nyní, protože Tomáše následoval do angažmá v pražském divadle Pod Palmovkou.

Po přestávce přichází předpokládatelný problém, jak všechny nastolené situace dohrát tak, aby to nebyla úplná bramboračka. Tady už putujeme po stezkách plných oslích můstků, ohejbáků na rovnáky a více méně nápaditých výpůjček.

Myslím, že tady by se vyplatila pečlivá (a rozhodně pracná)  spolupráce s dramaturgem.

Představuju si ho tak, že stojí s bičem, čte nové a nové verze, pak tím bičem práskne a řekne: znovu. Ale nejsem si úplně jistej, jestli by to stačilo.

I přesto si ale myslím, že tentokrát v Malém divadle dotlačili ten vehikl do cíle poměrně se ctí a že řada situací se ještě ohraje a získá větší drive a rytmus a místa, kde na premiéře občas padal řemen se rozjedou do vyšších obrátek.

Má stručná recenze, která asi nebude osamocená zní takhle: Je to vlastně hrozná pí*ovina, ale klidně na to půjdu znova.

……….

Inscenační tým
Režie TOMÁŠ DIANIŠKA
Dramaturgie JIŘÍ JANKŮ
Výprava LENKA HOLLÁ ODVÁRKOVÁ
Hudba MATEJ ŠTESKO
Inspice ŠÁRKA TEPLÍKOVÁ
Nápověda LUCIE ŠLAJCHOVÁ
Foto ROMAN DOBEŠ

Malé divadlo
Světová premiéra 6. října 2023

Osoby a obsazení
Will, zapomnětlivý blbeček FILIP JÁŠA
Margot, bláznivá hraběnka JANA HEJRET VOJTKOVÁ
Irena, bývalá primabalerína
na invalidním křesle JANA STRÁNSKÁ
Alma, její starostlivá sestra KAROLÍNA BARANOVÁ
Alfréd, komorník trpící kataplexií JAKUB ALBRECHT [J.H.]
Berta, nevidomá pokojská KATEŘINA KORNHÄUSEROVÁ
Pan Zet, majitel zábavního parku ZDENĚK KUPKA
Policajt, amatérský kouzelník STAVROS POZIDIS

 

 

Tagy