weby pro nejsevernější čechy

Modrá kráska získala cenu odborné poroty za rekonstrukci

Modrá kráska – rekonstrukce Kaple Božího hrobu v tzv. barokní zahradě u Kostela Nalezení sv. Kříže získala v sobotu spolu s dalšími 9 stavbami Cenu odborné poroty architektů a památkářů ve 13. ročníku soutěže Má vlast cestami proměn! Celkem přitom v této celostátní soutěži o ocenění usilovalo 106 proměn.

„Jsem moc rád, že si porota v tom množství návrhů naší modré krásky všimla. Naši předci ji v období baroka vystavěli pro větší slávu boží, jiní naši předci ji málem nechali zřítit. A to by pro budoucí generace a Liberec jako město byla nevratná věc. Nemohli jsme to dopustit,“ uvedl k ocenění náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Kapli, vystavěnou v roce 1772 dle vzoru kaple ve Zhořelci, město zrekonstruovalo na přelomu zimy a jara 2020-2021 a zachránilo ji přitom v poslední chvíli. Další měsíce by stavba už nejspíš nepřežila. Poslední opravou totiž prošla v roce 1986 a od té doby kvůli zatékání atrofovala jak střecha s věžičkou, tak zdivo. Ještě předtím se ale muselo město domluvit s církví na výpůjčce kaple na 50 let.

„Blankytná fasáda je už jen vrchol toho drahokamu. Památkáři sondami do zdiva totiž objevili rezidua modré barvy a rozhodli o jejím obnovení. I proto teď kapli přezdíváme modrá kráska,“ dodal náměstek Ivan Langr. Práce přišly asi na 2,5 miliónu korun, z toho půl miliónu přispěl Liberecký kraj.

Rekonstrukce kaple byla v zahradě přitom už druhou v pořadí. V roce 2018 město nechalo zrestaurovat mariánský sloup Matyáše Bernarda Brauna, který předtím převzalo od církve do vlastnictví.

Tagy