weby pro nejsevernější čechy

Obrazy z Čech. Malíř Štěpán Jirák vystavuje svá nejnovější díla v ústeckém muzeu

Za velmi hojné účasti kamarádů, přátel a příznivců se ve čtvrtek 6.října konala v ústeckém muzeu vernisáž výstavy aktivního a oblíbeného střekovského malíře Štěpána Jiráka. Ve dvou místnostech a v přilehlé chodbě vystavuje 35 obrazů s náměty sudetské krajiny. Součástí výstavy je i soubor miniatur, tvořených různými technikami, které považuje sám autor za jakýsi svůj deník. Obrazy byly vytvořeny v době covidové a v posledních dvou letech, dávají tak možnost nahlédnout do nejnovější malířovy tvorby.

Štěpán Jirák (*1972) vystudoval český jazyk a výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě UJEP a krátce byl učitelem. V letech 2000–2014 pracoval v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Stal se autorem mnoha scénických výprav divadelních inscenací mj. autorem scénické výpravy  ke hrám Georg Büchner / Vojcek, George Orwell / Farma zvířat, Josef Jedlička / Kde život náš je v půli se svou poutí, Astrid Lindgrenová / Ronja, dcera loupežníka, Franz Kafka / Zámek, William Shakespeare / Jindřich VI. Zde se věnoval také kurátorství výstav v prostorách divadelního klubu. I po odchodu z Činoherního studia s ním nadále spolupracuje (tvorba plakátů, scénografie, kurátorství galerie Činoherního studia). V letech 2016–2020 byl lodním kapitánem v plavební společnosti Pražské Benátky.

V současnosti se věnuje naplno své volné tvorbě. Ústředním tématem je krajina, přesněji česká krajina. Svébytně realistickým jazykem, někde až na hranici magického realismu, pokračuje v bohaté tradici tohoto žánru českého výtvarného umění, do které vpravuje autentickou a nenapodobitelnou osobní zkušenost.

Krajina Sudet není krajinou čistou, neposkvrněnou, je naopak zjizvena hlubokými vrypy neklidné historie, pokryta různými kulturními vrstvami, osídlena lidmi, kteří v ní zanechávají stopy svých osudů. Krajina se stává zrcadlem naší duše. Sudety jsou krajinou periferie, vykořenění a odstrčenou, krajinou mlh, nízkých oblak a teskných větrů, ale přesto, nebo právě proto místem, kde lze pocítit a objevit plnost bytí.

Výstava potrvá do 15. ledna 2023, je přístupná v otvíracích časech muzea.

Tagy