weby pro nejsevernější čechy

Skalnímu divadlu vévodí mladší sestra Pravčické brány

Skupina skalních útvarů vytvářejících obrovský amfiteátr, jemuž vévodí pískovcová brána, nazývaná mladší sestrou Pravčické brány z Hřenska. Taková je přírodní památka Skalní Divadlo na Českolipsku.
„Je nejvyšší čas vydat se na výlet v době, kdy je barevné listí ještě na stromech. Během pár dnů to tak už nebude. Nicméně i potom bude mít cesta do skal svůj půvab,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Na hradbách vysokých až 10 metrů se vyskytují skalní dutiny, voštiny, železivce a další přírodní jevy v podobě silnostěnných trubek značných rozměrů, které připomínají zkamenělé pravěké kmeny stromů. Kolem divadla prochází značený Hamerský naučný okruh smumístěnou velkoplošnou informační tabulí s popisem této oblasti.
Přírodní památka se nalézá asi tři kilometry jihovýchodně od obce Hamr na Jezeře  v bývalém vojenském prostoru Ralsko asi 200 metrů jihovýchodně od úbočí Širokého kamene v nadmořské výšce 365 až 394 metrů. Kolem roste převážně borový les s výskytem bílého jmelí a vřesu, u skal se vyskytují v malé míře i lišejníky a mechy.

Tagy