weby pro nejsevernější čechy

Z Liberce do Chicaga. Naivní divadlo míří za oceán

Nový rok sotva začal a Naivní divadlo Liberec se opět chystá na cesty. Po loňském hostování převážně v evropských zemích tentokrát míří za oceán. Ve druhé polovině ledna se zúčastní nejprestižnějšího loutkářského festivalu v Severní Americe konaného v Chicagu, kde celkem desetkrát uvede svou oceňovanou inscenaci pro nejmenší diváky Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!

Naivní divadlo Liberec se v USA sice představilo již několikrát, ovšem festivalu v Chicagu se účastní za dobu své existence poprvé. A pro liberecké loutkové divadlo je to velká čest, vysvětluje Kateřina Pavlů, ředitelka NDL.

„International Puppet Theater Festival v Chicagu je nejprestižnějším loutkářským festivalem v Severní Americe, který nabízí to nejlepší z loutkového divadla na mezinárodní úrovni. Letos  se ho zúčastní soubory z celkem deseti států světa. Pozvání do Chicaga jsme přitom obdrželi již v roce 2019. Do svého programu si tehdy inscenaci Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! osobně vybral ředitel festivalu Blair Thomas při návštěvě předminulého ročníku liberecké Mateřinky. Zahraniční plány nám však na dlouhou dobu překazil covid, a tak jsme moc rádi, že je nyní konečně můžeme realizovat.“

Chicagem pro Naivní divadlo hostování za oceánem zdaleka nekončí. Po měsíci stráveném doma se na začátku března se stejnou inscenací opět vydá na cesty, tentokrát na festivaly do kanadského Montrealu a Mississaugy. Navzdory nabitému programu v zahraničí nezůstanou liberečtí diváci o loutkové divadlo ochuzeni, po celou dobu hostování bude zbytek souboru hrát pro školy i pro veřejnost.

Inscenace Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! patří v Naivním divadle mezi nejúspěšnější a oceňované hry. Vzhledem k tomu, že je určena nejmenším divákům od dvou let, je téměř beze slov, o to více však plná zvuků, nálad a pocitů. To z ní činí moderní jazykově bezbariérové představení, které lze zahrát po celém světě. V roce 2019 ji v NDL připravil tvůrčí tým režisérky Michaely Homolové a autora Víta Peřiny s výpravou Roberta Smolíka a hudbou Filipa Homoly. Na jevišti září čtyři skvělí protagonisté – loutkáři i muzikanti – Filip Homola, Adam Kubišta, Marek Sýkora a Antonín Týmal.

Tagy