weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj a knihovna pomáhají Ukrajině. S knihami i masopustem

Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu. Tak se jmenuje mezinárodní česko-polský projekt, jenž se zrodilve spolupráciLibereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství, Královéhradeckého kraje a polského subjektu Nadace Ukrajina. Zapojila se do něj i Krajská knihovna v Liberci, která pro cizince uchystala dva programy.

Prvním z nich je čtenářský klub pro ukrajinské děti s názvemČteme spolu.  Jeho návštěvníci si mohou poslechnout čtení z dětských knížek v ukrajinštině i v češtině. Čtenářský klub bude ve dvou věkově odlišných skupinách, přičemž každá z nich se bude scházet jednou měsíčně. Ukrajinští i čeští lektoři zde s dětmi budou kreativně tvořit na základě přečteného textu. Liberecký kraj knihy v ukrajinštině objednal; prvních sedm dorazilo do knihovny a využijí se 9. ledna od 16 hodin při prvním setkání čtenářského klubu pro děti ve věku 4 až 6 let. Rodiče mohou své děti přihlásit vyplněním formuláře na stráncewww.kvkli.cz/ukrajina, kde také najdou veškeré informace.

Druhým programem je cyklus pro rodiče i děti Ukrajinský klub, který se v knihovně bude konat vždy jednou za měsíc. První letošní setkání se uskuteční 20. ledna od 15 do 17 hodin, tématem bude seznámení s  tradicí masopustu v Česku, Polsku i na Ukrajině. Ukrajinská lektorka bude s dětmi vytvářet masky a další doplňky do masopustního reje plánovaného na únor. Více informací je opět na webu www.kvkli.cz/ukrajina.

Ukrajinským uprchlíkům pomáhala liberecká knihovna už od počátku válečného konfliktu. Loni v dubnu spustila webovou stránku s informacemi v ukrajinštině, nabízela možnost vzájemného setkávání i výuku českého jazyka. „Do projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu jsme se zapojili rádi a věříme, že alespoň trochu ukrajinským dětem a jejich rodičům touto cestou pomůžeme,“ zmínila ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

V rámci projektu také funguje vKrajském centru pomoci Ukrajině takzvaný InfoPOINT Ukrajina. Nabízí poradenství pro ukrajinské uprchlíky tak, aby byli schopni se začlenit do běžného každodenního života. Pomoci se dočkají kupříkladu v oblastech zaměstnání, vzdělání, zdravotní péče či ubytování.

Vedoucím partnerem projektu je Dolnoslezské vojvodství. „Prodiskutovali jsme s ním témata spojená s uprchlickou krizí a zacílili jsme projekt zejména právě na vytvoření InfoPOINTu Ukrajina. Pokud totiž nebude ze strany státu podpora udržet centrum pomoci Ukrajině na jednom místě, můžeme díky infopointu nadále v poradenství uprchlíkům pokračovat a udržet kontaktní místo, kde i nadále obdrží potřebné informace,“ řekl hejtman Martin Půta.

Projekt byl doporučen k financování z programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko2014-2020. Jeho hlavní náplní je předávání informací mezi českými a polskými partnery na téma uprchlické krize,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Tagy