weby pro nejsevernější čechy

Tygři si pojistili mladé ofenzivní pušky

V této sezoně patřili k tahounům, a tak není žádným překvapením, že si je klub pojistil na další sezonu. Bílí Tygři uplatnili roční opce u mladíků Adama Najmana, Jana Šíra a Martina Faška-Rudáše. Jakub Rychlovský podepsal novou smlouvu do 30. 4. 2024.

Tři čeští mladíci už v předešlých sezonách ukazovali, jaký v nich dřímá potenciál, když se postupně zabydlovali v sestavě Bílých Tygrů. Hned ve svém prvním kompletním ročníku 2020/21 s týmem dokráčeli až do finále. Letos zase prožili individuálně nejlepší sezony v kariéře. Slovenský forvard Martin Faško-Rudáš do týmu přišel před dvěma lety a jeho výkony měly vzestupnou tendenci.

Nejvíce byl vidět Adam Najman, který ve 49 zápasech základní části nastřádal skvělých 38 bodů a společně s Oscarem Flynnem se stal nejproduktivnějším hráčem týmu. Poprvé navíc nakoukl do národního týmu, za který odehrál dva zápasy na Švýcarských hokejových hrách. V play-off pak přidal další čtyři body v deseti utkáních. Dařilo se také Jakubu Rychlovskému, který své maximum vyšponoval na 17 bodů. Se čtyřmi góly se pak stal s Petrem Jelínkem nejlepším střelcem Bílých Tygrů ve vyřazovací části. Jan Šír si zase odbyl premiérovou sezonu jako asistent kapitána a včetně play-off získal 11 bodů. Tygři rovněž uplatnili opci u slovenského forvarda Martina Faška-Rudáše, který má za sebou dvě sezony na severu Čech. Letos v 51 utkáních základní části vstřelil deset gólů a přidal osm asistencí.

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha
Jedná se o mladé hráče s velkým potenciálem. Tři z nich navíc prošli tygří cestou a měli možnost se vyhrát na farmě v Benátkách. Za poslední dva roky udělali velký pokrok a stali se pevnou součástí sestavy. Podobně si vedl i Martin Faško-Rudáš, kterému jsme otevřeli dveře do české extraligy. Teď je před nimi další výzva a my očekáváme, že se stanou oporami týmu. Věřím, že tihle útočníci jsou budoucností organizace, popřípadě že si řeknou o zahraniční angažmá a účast na reprezentačních akcích.
Profil Adama Najmana

Pochází z hokejové rodiny, jeho dědečkem je legendární Josef Augusta, jeho strýcem pak někdejší liberecký kouč Patrik Augusta. Adam se narodil v Jihlavě, kde také s hokejem začínal. Zejména v tamním dorostu patřil mezi hlavní opory svého týmu a pravidelně reprezentoval Českou republiku. Před sezónou 2018/19 se rozhodl pro přestup do Liberce, kde navázal na povedené výkony z Jihlavy a zařadil se do sestavy prvoligových Benátek. Ve stejném ročníku dokonce poprvé nakoukl i do extraligy, když za Tygry odehrál dva zápasy. V následující sezoně už nastoupil do devíti extraligových duelů a zaznamenal i první asistenci, stále ale ještě většinou oblékal dres Benátek. To se změnilo až v ročníku 2020/21, kdy si za A tým Liberce připsal 37 startů. Vidět byl hlavně v závěru základní části, kdy vinou několika zranění získal místo v druhé formaci. V té odehrál i play-off, kde patřil mezi nejpříjemnější překvapení sestavy Bílých Tygrů a významně se tak podílel na zisku stříbrných medailí. V sezoně 2022/23 se stal se 38 body společně s Oscarem Flynnem nejproduktivnějším hráčem týmu.

Profil Jakuba Rychlovského
S hokejem začínal ve Vrchlabí, nicméně již během mladšího dorostu přestoupil do města pod Ještědem. Postupně se vypracoval mezi hlavní opory mužstva a vůdčí roli plnil následně i mezi juniory. Díky svým výkonům také dostával pravidelně pozvánky na reprezentační akce, včetně světových šampionátů kategorií U18 a U20. Již během mládežnických let začal také nastupovat za farmu v Benátkách a premiéru v tygřím áčku si odbyl v sezóně 2019/20. Postupně si vydobyl v sestavě Liberce pevné místo a v ročníku 2020/21 se s týmem dokonce podíval do extraligového finále, v němž Severočeši prohráli s Třincem. V sezoně 2022/23 dosáhl svého osobního maxima, když zaznamenal 17 kanadských bodů. Se čtyřmi góly se pak stal s Petrem Jelínkem nejlepším střelcem Bílých Tygrů ve vyřazovací části

Profil Jana Šíra
Rázný útočník je odchovancem libereckého hokeje, za který nastupoval během všech mládežnických kategorií a vždy se řadil mezi hlavní opory mužstva. Několikrát také nakoukl do juniorských reprezentací, pozvánky na světový šampionát se však dočkal až v kategorii U20 v sezoně 2019/20. V tom samém ročníku si také odbyl svou premiéru za Bílé Tygry, přičemž dres farmy v Benátkách začal pravidelně oblékat už o dva roky dříve. Nakonec si Jan Šír vybojoval pevnou pozici v liberecké sestavě a v play-off 2021 dokonce s týmem vybojoval stříbrné medaile. Do sezony 2022/23 vstoupil ve svých dvaadvaceti letech jako asistent kapitána a s týmem došel do čtvrtfinále play-off.

Profil Martina Faška-Rudáše
Rodák z Banské Bystrice na sebe skvělými výkony upozorňoval už od útlého mládí. Po několika sezonách strávených ve slovenských mládežnických soutěžích ve svých sedmnácti letech přijal nabídku týmu Everett Silvertips z Western Hockey League. V dresu Everettu odehrál dvě kompletní sezony, ve kterých patřil mezi nejvýraznější tváře týmu. I svůj třetí ročník v zámoří začal v Everettu, pak byl ale vyměněn do Saskatoonu Blades. Tam se mu také dařilo, když si ve 23 zápasech připsal 18 kanadských bodů. V sezoně 2020/21 se WHL kvůli pandemii koronaviru nehrála, a tak se mladý forvard rozhodl pro návrat do rodného Slovenska, kde nastupoval za Banskou Bystricu. Jeho povedených výkonů si poté všimli Bílí Tygři, jimž se upsal hned následující léto.

Tagy