weby pro nejsevernější čechy

Bílé Tygry před novou sezónou posílí čtveřice nových hráčů. Brankář Hrenák, obránci Budík a McCoshen a útočník Klíma

Začátek května znamená v extralize vždy otevření hráčského trhu a ani Tygři se letos neobejdou bez změn v kádru. Mužstvo do následující sezóny posílí brankář Dávid Hrenák, obránci Vojtěch Budík a Ian McCoshen a útočník Kelly Klíma. S týmem se naopak loučí Jan Ordoš, Richard Nedomlel a Michael Frolík.

Po odchodu Petra Kváči přichází nová akvizice do brankoviště, kde libereckou sestavu doplní Dávid Hrenák. Čtyřiadvacetiletý slovenský gólman prošel draftem NHL a během sedmi sezón posbíral bohaté zkušenosti v zámoří, kde působil převážně v univerzitní soutěži. S klubem podepsal kontrakt do dubna 2025 s případnou jednoroční opcí.

Trenér Filip Pešán o Dávidu Hrenákovi
Příchodem Dávida Hrenáka do naší organizace jsme získali precizního a ambiciózního brankáře, který si prošel soutěžemi v zámoří. Jsem přesvědčen, že v brance plnohodnotně nahradí Petra Kváču.
Obranu poté posílí Američan Ian McCoshen, jenž byl rovněž draftován a dokonce v NHL odehrál 60 utkání za Floridu. Teprve minulý ročník poprvé okusil evropské prostředí a po velmi povedené sezóně ve Finsku posílí Bílé Tygry, s kterými podepsal jednoroční smlouvu. Defenzivní řady rovněž rozšíří českým fanouškům dobře známý Vojtěch Budík, jenž po svém návratu z Kanady strávil rok v Pardubicích a poté se na čtyři ročníky usadil v Plzni. Nyní se bek se zkušenostmi z mládežnické i seniorské reprezentace přesouvá pod Ještěd, kde se upsal na dva roky s následnou jednoroční opcí.

Trenér Filip Pešán o vyztužení defenzivy

Ian McCoshen i Vojtěch Budík jsou hráči, kteří se prezentují skvělou hrou na obou koncích hřiště. Jsou to ofenzivní beci, což je charakteristika, kterou jsme u nových obránců hledali. Vojta navíc disponuje vynikající mobilitou a Ian zase dovede výrazně přitvrdit hru, což je to, čím se chceme prezentovat.
Do útoku zase přichází pětadvacetiletý Kelly Klíma ze slavné hokejové rodiny, jenž svou kariéru začal v zámoří a teprve před třemi lety se přesunul do Česka. Se svým dvojčetem Kevinem odehrál tři sezóny v Hradci Králové, přičemž závěr té uplynulé strávil na hostování v Mladé Boleslavi. Následující ročník bude hostovat právě v Liberci. „Po odchodu Jana Ordoše jsme v týmu postrádali pravorukého útočníka. Kelly Klíma je prototyp hráče, který dodá našemu týmu agresivitu a bruslení na křídle, slibuje si Pešán.

Tygří soupiska se samozřejmě nevyhnula ani odchodům. V klubu po dlouholeté spolupráci končí Jan Ordoš, který se upsal Českým Budějovicím. Pokračovat nebude ani Jakub Neužil a Richard Nedomlel, který byl u Tygrů na hostování z Hradce Králové. S Libercem se po jednoročním angažmá loučí i Michael Frolík, jemuž skončila smlouva.

Dávid Hrenák (smlouva do 30. 4. 2025 + opce)

Rodák z Považské Bystrice Dávid Hrenák s hokejem začínal ve slovenském Trenčíně. Jakožto náctiletý se pravidelně řadil mezi opory slovenského národního týmu napříč mládežnickými kategoriemi a nechyběl ani na mistrovství světa do dvaceti let. V roce 2016 se vydal sbírat cenné zkušenosti do Spojených států amerických, konkrétně do klubu Green Bay Gamblers.

V roce 2018 si ho v pátém kole draftu NHL vybral tým Los Angeles Kings, do nejlepší hokejové soutěže se však nepodíval. Za velkou louží strávil Dávid celkem sedm sezón, z nichž pět působil na pozici brankářské jedničky univerzitního klubu St. Cloud State University Huskies. V dubnu 2022 si v dresu Ontario Reign odbyl debut v AHL. Nyní se tento čtyřiadvacetiletý gólman po jednoleté štaci v Greenville Swamp Rabbits přesouvá pod Ještěd, kde doplní kádr Bílých Tygrů.

Ian McCoshen (smlouva do 30. 4. 2024)

Rodák z Anaheimu strávil drtivou většinu své kariéry v zámoří. Jako obránce prokazoval ofenzivní choutky už v juniorské USHL za Waterloo Black Hawks či v univerzitní soutěži NCAA v dresu Boston College. Dohromady v těchto ligách odehrál 282 utkání a zaznamenal 131 bodů. V sezonách 2013/14 a 2014/15 odehrál také dvě juniorská mistrovství světa. V roce 2013 si ho jako celkově 31. v pořadí vybrala ve druhém kole draftu Florida Panthers.

Na jihovýchodě USA podepsal dvoucestnou smlouvu a od sezóny 2016/17 nastupoval střídavě za Floridu a farmářský Springfield Thunderbirds. V průběhu ročníku 2019/20 se přesunul do Rockfordu, v dalších dvou sezónách pak ještě hrál za Iowu Wild a Henderson Silver Knights. Před sezónou 2022/23 se rozhodl zkusit štěstí v Evropě. A povedlo se. V dresu finského Ässätu posbíral 28 bodů v 59 duelech.

Vojtěch Budík (smlouva do 30. 4. 2025 + opce)

Pardubický rodák a tamní odchovanec zamířil po MS U18 v roce 2015 do zámoří, kde si jej v CHL Import Draftu vybrali Prince Albert Raiders. V kanadské juniorce strávil šikovný obránce tři sezóny, kdy ve 201 odehraných zápasech nastřádal 89 bodů. Po sezoně 2015/16 na něj v NHL draftu ukázalo Buffalo Sabres (130. místo celkově). Ještě během svého působení ve Western Hockey League zvládl dvě účasti na juniorském světovém šampionátu s bilancí pěti asistencí v devíti duelech.

Ve dvaceti letech se rozhodl pro návrat do Pardubic, kde si připsal i extraligovou premiéru. V Dynamu ale působil pouze jednu sezónu, než se přestěhoval do Plzně. Na západě Čech pak odehrál poslední čtyři ročníky, kdy celkem ve 190 zápasech nastřádal 57 bodů.

Kelly Klíma (hostování do 30. 4. 2024)

Dvojče Kevina Klímy a syn Petra Klímy se narodil v Tampě Bay 5. června 1997. Se svým bratrem prošli třemi týmy v kanadské juniorce. Nejprve hráli v OHL za London Knights, později přešli do QMJHL, kde nastupovali za Moncton Wildcats a Chicoutimi Saguenéens. Kelly tu během čtyři sezón posbíral v 238 utkáních 144 bodů. Draftován nikdy nebyl, od roku 2018 ale nastupoval za Tucson Roadrunners, farmu Arizony. Ve dvou sezónách tu naskočil do 41 zápasů, dohromady 30 startů pak zaznamenal i v nižší ECHL v dresu Norfolku Admirals a Rapid City Rush.

Před sezónou 2020/21 následoval své dvojče do České republiky. V hradeckém Mountfieldu odehrál dvě a půl sezóny, v polovině ročníku 2022/23 se přesunul na hostování do Mladé Boleslavi. V české extralize dosud získal 36 bodů ve 140 duelech. Jméno si však udělal především pro svůj bruslivý a neústupný styl hokeje.

Tagy