weby pro nejsevernější čechy

V Liberci se koná mezinárodní loutkářský festival Mateřinka

Liberec po dvou letech opět ožije loutkovým divadlem, v červnu se koná mezinárodní loutkářský festival Mateřinka. Jeho sedmadvacátý ročník proběhne ve dnech 13. – 17. června a během pěti dní nabídne malým divákům a jejich rodičům to nejlepší ze současné loutkové tvorby pro děti předškolního věku. Na festivalu vystoupí téměř dvě desítky profesionálních loutkových divadel i špičkových sólistů nejen z České republiky, ale také z Belgie, Dánska, Německa a Slovenska. Hrát se bude na různých místech po celém Liberci i v okolních městech. Festival tradičně láká také na pestrý doprovodný program.

Srdečně zveme nejen liberecké diváky na další ročník mezinárodního loutkářského festivalu Mateřinka a těšíme se, že společně opět prožijeme příjemné dny s loutkovým divadlem pro naše nejmenší. Festivalová představení devatenácti profesionálních loutkových souborů a sólistů z České republiky, Belgie, Dánska, Německa a Slovenska potěší liberecké publikum na mnoha místech venku i uvnitř. Hrát se bude kromě Naivního divadla také v Kulturním centru Vratislavice 101010, v Oblastní galerii Lázně, v Základní umělecké škole, v Jedličkově ústavu, v Divadle F. X. Šaldy a také v Jablonci nad Nisou a v Turnově. V rámci doprovodného programu proběhnou představení pod širým nebem, workshopy, k vidění budou hned tři výstavy a k poslechu koncert. Na náměstí před radnicí nebude chybět naše sloní vzducholoď Elefantelin, která zájemcům nabídne nevšední „vzduchoplavbu“ v podobě krátké produkce,“ uvedla Kateřina Pavlů, ředitelka Naivního divadla.

Mateřinka je festival profesionálních loutkových divadel,který se jako jediný v České republice a široko daleko v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro děti předškolního věku. Do festivalového programu, který je soutěžní, jsou vybírána představení statutárních divadel, nezávislých souborů, privátních skupin i sólistů. Z nich na závěr navrhne pětičlenná odborná porota k ocenění ta nejzdařilejší. Mateřinka je festival s nezanedbatelnou tradicí. Jeho vznik se datuje rokem 1972, kdy byla pod tímto názvem uspořádána v Liberci první česká národní přehlídka tohoto zaměření. Místem konání bývalo (střídavě) město Liberec a České Budějovice. Od roku 1991 se pořádá jen v Liberci, a to každým druhým rokem.

Tagy