weby pro nejsevernější čechy

Cyklovýlet provede údolím Jizery i skalními městy

Výlet na kole údolím Jizery a kolem Klokočských a Suchých skal lze doporučit za hezkých letních dní. Start je u Boučkova statku na Malé Skále po zelené pásové značce, trase 4099, přes Loučky a Klokočí na Rotštejn. Tam se odbočí podle skalního bloku vpravo a po modré pásové značce 4008 se dojede přes Bukovinu do Záholic. Odtamtud se po červené pásové značce, trase 4170, vrací cesta zpět na Malou Skálu.

Český ráj je bohatý na nádherné pískovcové skalní útvary. Na této trase je cyklisté prakticky nemohou minout. A byla by škoda nezastavit a tato nádherná místa si neprohlédnout,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Malá Skála

V obci se nalézá řada statků pojizerského typu, zejména v části zvané Vranové. Nejznámější je roubená a zděná usedlost zvaná Boučkův statek. V přízemí je vyhledávaná hospůdka, na půdě historická expozice a galerie výtvarného umění. Malou skálu znají zejména vodáci. V současnosti je zde nabídka několika lanových center a loděnice. Milovníci hudebních festivalů určitě znají Folkovou noc. Původně byla na koupališti ve Frýdštejně, nyní se koná v Dolánkách.

Suché skály

Hřeben Suchých skal o délce asi 600 metrů vznikl v období třetihor. Místní obyvatelé je nazývají Kantorovy varhany a horolezci Maloskalské Dolomity. Suché skály jsou chráněny již od roku 1956, dnes jsou přírodní památkou o rozloze 23 hektarů. Jsou oblíbeným horolezeckým terénem. Podobný útvar pokračuje na protějším pravém břehu řeky Jizery s názvem Vranovský hřeben.

Besedice

Obec Besedice je východiskem do Besednic­kých skal. V obci je několik roubených chalup. Je dobré nechat kolo na parkovišti a absolvovat okruh značený tímto skalním městem. Nechybí několik možností občerstvení.

Besedické skály

Turistické značky provedou romantickým bludištěm u Kalicha a nabídnou krásné výhledy ze skalních vyhlídek do údolí řeky Jizery, k hradu Frýdštejn, na Pantheon a Ještěd. Z Vysoké skály zase naopak ke Kozákovu. V jeskyni U Kalicha se skrývá oltář s vytesaným kalichem a letopočtem 1634. Na stěnách jsou úryvky z Kšaftu J. A. Komenského a verše. Místo bývalo útočištěm nekatolíků v dobách reformace. Na skalisku na vrchu Sokol je upravená vyhlídka na Suché skály.

Klokočí

V obci se nachází zajímavá lidová architektura. Vzhledem k tomu, že obytná stavení se přimykají ke skalním stěnám, jsou v nich vytesány sklepy a mnohdy i části obytných místností.

Klokočské skály

Mírně nakloněnou kra je ukončena asi 2 kilometry dlouhou a 30 až 40 metrů vysokou skalní stěnou, z níž je nad obcí Klokočí vyčleněno několik samostatných věží. Přímo nad obcí se táhne impozantní rozsedlina, zvaná Klokočské průchody. Je asi 70 metrů dlouhá a 15 až 20 metrů hluboká, široká pouze 1 až 2 metry. Ve středověku tudy procházela stará kupecká cesta, po které se zachovaly kupecké značky. Na stěnách průrvy jsou mnohé nápisy staré i 150 let. Plošina je rozbrázděna řadou roklí a kaňonů. V jižní části je Roštejnský důl se zříceninou skalního hradu Roštejn.

Rotštejn

Romantická zřícenina skalního hradu v Klokočských skalách. Byl založen na pískovcovém bloku koncem 13. století. Husité Rotštejn roku 1426 dobyli a vypálili. Pak zůstal ponechán svému osudu. Byl z větší části dřevěný, řada místností byla vytesána ve skalách. V posledních letech byl upraven vstup a dřevěné lávky a schody. Je veřejnosti přístupný.

Dubecko

Vrch nad stejnojmennou obcí s nedávno otevřenou rozhlednou vybudovanou na telekomunikační věži.

 

Tagy