weby pro nejsevernější čechy

52. sezóna ústeckého Činoherního studia. Jedna etapa se uzavírá, něco nového se začíná

Že něco končí, prosakovalo ze scény ve Varšavské v podstatě celou druhou polovinu loňské sezóny. Tu nahlas, tu potichu se mluvilo o několika odchodech a o příchodech nových nebo staronových tváří. Mezi zasvěcenými se probíral dramaturgický plán na dvaapadesátou sezónu a když už byl prakticky vystavěný, začal se hroutit a nic nebylo jisté. A dokonce se mluvilo o brzkém odchodu uměleckého šéfa a jednoho z nejvýraznějších divadelních režisérů současné generace Davida Šiktance.

Je škoda, že ne úplně otevřená forma komunikace s činoheráckým divákem, potažmo se skalními příznivci legendární divadelní scény, vedla ke vzniku různých fám, polopravd a konspiračních dohadů. Stačilo málo, abychom se tomu vyhnuli…

Momentálně je jasné několik věcí. Ve Varšavské to žije, došlo k několika proměnám v souboru, došlo k proměně plánu premiér v této sezóně a je zcela jisté, že sezóna skutečně vypukne již tento týden.

Zahájení sezóny obstará v pátek 15. září hned několik akcí. Jednak to bude křest knihy Binďa malíř pokoje, následovat bude vernisáž výstavy Binďových obrazů a na tu naváže ve vrcholu večera křest knihy Ve znamení kovadliny, vydané s mírným zpožděním k 50. výročí vzniku Činoherního studia s následným koncertem Jiřího Schmitzera.

Se souborem se k mé veliké lítosti rozloučila dlouholetá výborná herečka Marta Vítů, která ve Varšavské působila od druhé poloviny devadesátých let. Smutnit budu i za odchodem Aničky Fišerové a Klárky Suché. A odchody završují dvě výrazné tváře souboru posledních let Petr Uhlík a Adam Ernest. Všichni, jak jsme byli ujištěni, budou dohrávat ve všech inscenacích, v nichž účinkují, až do jejich úplného stažení z repertoáru.

Staronovými tvářemi v souboru budou herci střední generace Nataša Gáčová a Jiří Černý, s nimiž jste se v minulosti už mohli na scéně Činoheráku setkávat. Nově přicházejí do souboru nedávní absolventi činoherního herectví DAMU Barbora Váchová, pro kterou je to úplně první angažmá,  a Tomáš Čapek, který přichází do Ústí po ročním angažmá v Divadle Petra Bezruče. Společně s nimi přichází také nová dramaturgyně Hana Launerová, která nahradí odcházejí Kateřinu Součkovou.

Sezónu otevře světová premiéra hry Marie Novákové  Krajina se sklady v režii Kláry Vosecké. Dramaturgyně Tereza Marečková ji popisuje jako „odkrývání vrstev krajiny a příběhů jedné západočeské příhraniční ubytovny.“ V tomto směru ji lze chápat jako pokračovatelku sudetské linie, kterou v současném repertoáru reprezentuje např. Anšlus. Premiéra a první reprízy budou zároveň již tradičně součástí divadelní přehlídky KULT.

V dalším plánu premiér je inscenace Bílý Karibu (rež. Tomáš Loužný), autorská inscenace Davida Šiktance Insomnie pro scénu Obejvák a v závěru sezóny také Shakespearova Bouře opět v režii uměleckého šéfa. Někde mezi tím by se měla objevit inscenace v režii Michala Háby, ale titul je zatím nejistý. Určitě se (letos?) nedočkáme autorské inscenace o továrníku Johannu Schichtovi, kterou přislíbil speciálně pro ústeckou scénu napsat a režírovat Tomáš Dianiška.

Nezbývá, než popřát všem v Činoherním studiu a nám divákům šťastný vstup a pohlednou sezónu s pořadovým číslem 52.

Choďte do divadla!

 

Tagy