weby pro nejsevernější čechy

Karel Chotek, fotograf s modrou krví

Dnes (27/9/23) (a tedy den před Karlovými narozeninami) otevřou v Muzeu města Ústí nad Labem výstavu fotografií Karla Chotka. Výstava potrvá do 28/4/2024.

Šlechtic Karel Chotek (28. září 1853 – Velké Březno, 11. srpna 1926 – Praha) věnoval fotografii tři dekády svého života. První snímky s jeho podpisem pocházejí z roku 1885 a o fotografii se zajímal minimálně do roku 1914, kdy je uváděn mezi členy známého vídeňského fotospolku Camera Club Wien. O jeho fotografické zálibě se přitom do roku 1999 příliš nevědělo. Až v té době byl totiž na půdě bývalé měšťanské školy ve Velkém Březně objeven balíček se skleněnými negativy různých rozměrů a přístroj na promítání fotografií. A o dva roky později bylo na zámku Líčkov na Lounsku nalezeno několik objemných kufrů s fotografiemi, které se sem dostaly kolem roku 1962, kdy se ze zámku ve Velkém Březně stala na čas pionýrská ubytovna. Obsah kufrů tvořily i snímky od jiných fotografů, včetně fotografických vizitek, autorem největší části snímků je však právě Karel Chotek.

Za svého života odbržel Karel Chotek za své fotografie několik diplomů z různých evropských soutěží. Pár jeho fotografií byla i publikována v soudobém fotografickém tisku, nikdy ale neměl autorskou výstavu svých děl. Výstava v ústeckém městském muzeum se to snaží napravit. Ukazuje průřez celou jeho tvorbou. Sesbírání fotografií trvalo přes dva roky a bylo o to složitější, protože snímky se nacházejí hned několika fondech – větší část je v depozitáři na zámku ve Velkém Března, další je uložena ve sbírkách Státního oblastního archivu v Praze a několik snímků má v archivu Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.
Tagy