weby pro nejsevernější čechy

Flaška do každé knihovny!

Březen (23), poslední měsíc, kdy můžete v ústeckém muzeu shlédnout výstavu Flaška.

My jsme o ni obsáhle psali tady->

Výstava má před sebou poslední měsíc a jestli jste ji neviděli, máte nejvyšší čas si tuhle kapitolku, která patří k základnímu vzdělání, doplnit.

I když výstava skončí, máme tu dobrou zprávu, ústecké muzeum k výstavě Flaška vydalo knihu Flaška a, jak víme už z titulku, Flaška patří do každé knihovny!

Jakub Doležal, Petr Joza a Petr Karlíček připravili publikaci, která vyčerpávajícím způsobem shrnuje kdy, jak a co vyráběla svého času největší sklárna v Rakousku — Uhersku, jejíž areál zmizel bez zájmu veřejnosti před třemi lety (a muzejníci na poslední chvíli ulovili celou řadu artefaktů, které se následně stal exponáty výstavy); je příznačné, že ve chvíli, kdy končí jedna výstava, která se zabývá zánikem jedné nepominutelné části ústecké historie mizí i další legenda. Správní budova Schichtových závodů.

(Takže můžeme alespoň doufat v další výstavu.)

Nicméně knížka Flaška nabízí slovo kuátora, historii sklárny, kapitolu o tom jaká je historie sklářského řemesla a výroby v Ústí a vzpomínky sklářů. Poslední kapitola se věnuje výstavě samotné.

Sklárna zmizela a za pár dní zmizí i výstava. A pak si už můžete jenom číst. Chválabohu.

 

 

Tagy