weby pro nejsevernější čechy

Chinaski nenávidí Bukowského! Premiera 3/11 v České Kamenici

Tak nějak nenápadně dějí se v České Kamenici velké věci. Místní Broukovcovo Kamdivadlo, které v podstatě tvoří pouze dva muži — Jaroslav Střelka a Pavel Časar — se v posledních letech specializuje zejména na uvádění her pro jednoho herce. Tím hercem je Jaroslav Střelka, kterému se o podporu stará Pavel Časar. Jaroslav Střelka je ale nejen herec, ale i výhradní autor her, které divadlo uvádí a zejména zatím předposlední hra, Zahraj ty ejsíky, si vede (nejen na podmínky autorského divadla) více než dobře. Když totiž uvedete jednu autorskou hru téměř padesátkrát a stále se ještě hraje, je to bezesporu úspěch.

Troufám si říci, že s letošní premierou Nenávidím tě, Bukowski, je možné na Ejsíky úspěšně navázat, protože téma i zpracování má nejen ambici, ale i kvalitu, takže autor tohoto textu by si to dal po shlédnutí generálky klidně ještě párkrát z fleku!

Inspirací pro hru byla tentokrát kniha Charlese Bukowského Ženy.

Stručný popis knihy wiki je celkem výstižný: Prostřednictvím své literární postavy Chinaskiho popisuje v románu touhu stárnoucího spisovatele po blízkosti a intimitě, která mu vždy scházela. Jako samotář se spíše řídí svými egoistickými potřebami a pudem, přičemž to pravé naplnění mu stále uniká. Nedokáže proniknout do uvažování ženy a tak se často uchyluje ke své masce cynika, která mu pomáhá přestát obtížné situace, což je i Střelkovo východisko, jenomže zároveň ve svém výkladu otočí i perspektivu a podívá se na příběh toho chlápka z pozice literárního hrdiny, který má (možná) jiné sny a touhy, než mu Bukowski nadělil…

Nenávidím tě, Bukowski je už z principu hra drsná a nekorektní, protože takový Bukowski je, zároveň je inscenovaná vtipně a kreativně a protože si drží i příjemnou stopáž (plus minus hodinka) je to takový. trochu pálivý, bonbónek, po kterém ale v ústech zůstává docela příjemná chuť.

Premiera se odehraje v pátek 3/11 v České Kamenici a jestli budete někde poblíž, je to skvělá nabídka jak trávit tenhle dušičkový večer.

Tagy