weby pro nejsevernější čechy

Svatomartinská sobota patřila v muzeu strašidlům, vílám, skřítkům, trpaslíkům i čertům

Zatímco na blízkém Lidickém náměstí si dospělí mohli vychutnat první letošní víno, v Muzeu města Ústí nad Labem se mohly děti setkat s pohádkovými bytostmi. V tomto podzimním čase probíhá tradiční akce STRAŠIDLA V MUZEU už mnoho let a každoročně je opravdu hojně navštěvována. O svatomartinské sobotě přišlo za strašidly něco kolem 1 200 rodičů a prarodičů s dětmi.

Celou akci připravuje pro děti oddělení muzejní pedagogiky pod vedením Mgr. Martiny Kaucké, které pomáhá většina zaměstnanců muzea a řada dobrovolníků. Zvládnout takový nápor malých návštěvníků není vůbec jednoduché. Na samotné realizaci strašidelného dne se podílela více jak padesátka lidí, mezi nimi i studenti ústecké Střední severočeské školy z oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika v rámci studijní praxe.

Tematicky jsou vždy Strašidla v muzeu zaměřena na hlavní podzimní výstavu, kterou je pro letošek výstava MY, LOMY. Pohádkové postavy tak měly vždy nějakou spojitost se skalami, jeskyněmi, norami či doupaty. Potkat jste mohli loupežníky, draka i s princeznami, skalního obra, trpaslíky i víly, čarodějnice, lišku s Budulínkem, netopýry a samozřejmě čerty v nádherně vytvořeném pekle. Právě do pekla se táhla nejdelší fronta, hrálo se tu čertí bingo a úkoly, které musely děti plnit, byly opravdu  čertovsky rozverně zlomyslné.

Každý u vstupu do muzea dostal herní plán a musel projít deseti různými stanovišti, rozmístěnými ve všech patrech muzea. Čekaly tu různé úkoly – pohybové hry, hádanky a kvízy i tvořivé dílny. Po splnění všech úkolů obdržely děti drobný dárek. Odměnou pro pořadatele pak byly rozzářené dětské oči a úsměvy.

Tagy