weby pro nejsevernější čechy

Nespavost jako prokletí divadelního režiséra. Nová premiéra Činoherního studia Insomnie

Činoherní studio Ústí nad Labem uvede další sezónní premiéru, jejímž ústředním tématem je nespavost.

„Základní úvaha byla, že se pokusím – po Jídelním voze, který se věnuje „nomádskému“ a neukotvenému způsobu života – reflektovat další výrazné osobní téma, které souvisí s mou profesí a specificky s prací v Činoherním studiu, tedy nespavost,“ uvedl autor a režisér David Šiktanc a potvrdil tak téma své nové autorské inscenace Insomnie, kterou v dramaturgické spolupráci s Hanou Launerovou připravil na míru studiové scéně Obejvák. V premiéře se novinka představí v pátek 26. ledna, v první repríze pak v neděli 28. ledna.

Insomnie navazuje na dřívější Šiktancovu autorskou inscenaci Jídelní vůz. „Insomnie by ale měla být ztišenější, introvertnější. Autorské divadlo pro mě znamená nový způsob myšlení. Od předchozí inscenace se tak logicky odrážím, je pro mě pevným bodem, bez kterého bych vlastně neměl skoro nic,“ vysvětluje Šiktanc.

Inscenační tým trávil dobu zkoušení v těsném kontaktu v komorním prostředí studiové scény Obejvák ve třetím patře divadla. „Hodně jsme ze začátku o celém tématu mluvili – a na základě rozhovorů s herci a dramaturgyní – se mi zvolna formuloval tvar, o který jsme usilovali. Herci zde nejsou interpreti, ale spoluautoři. Byl to jiný vztah, než na jaký jsme všichni zvyklí, měli jsme tedy co společně objevovat,“ podotkl David Šiktanc.

David Šiktanc: Insomnie
3. premiéra 52. sezóny Činoherního studia
26. a 28. ledna, 1., a 13. února 2024 v 19.00

Režie: David Šiktanc
Dramaturgie: Hana Launerová
Scénografie: Jana Hauskrechtová
Kostýmy: Simona Pekařová
Hudba: Michal Vejskal
Světelný design, video mapping a projekce: Štěpán Kovář
Hrají:
Já: Barbora Váchová
Já: Jan Hušek

(zdroj tisková zpráva Činoherní studio)

Tagy