weby pro nejsevernější čechy

Před deseti lety se tlouklo na kovadlinu. A nejen v Ústí nad Labem

Je to deset let, kdy se ústecký Činoherák dostal do velkých problémů po nevybíravém útoku ústeckého magistrátu, což vyprovokovalo (kupodivu) nezanedbatelnou část veřejnosti tohoto krajského města k masivním demonstracím, ale také vlnu podpory kulturních institucí v celé republice, kde se tlouklo do kovadliny tak silně, že to bylo nepřeslechnutelné.

Přes řadu změn, odchodů ze souboru a rošádě, kdy se na čas divadlo přestěhovalo do bývalého biografu Hraničář etc. (podrobně třeba tady ->) se soubor nakonec vrátil tam, kam patří. Do Varšavské ulice, kde si tyto události po deseti letech připomněl (7/4/2024) několika koncerty, výstavkou, která události z roku 2014 připomíná (k vidění bude do konce sezony), pohádkou o jednom divadle a hlavně spoustou debat a příjemných setkání, kde se potkávali ti kteří u toho tehdy byli s těmi, kteří mají na triku budoucnost tohoto divadýlka právě teď.

Tady pár fotek a nakonec videjko z koncertu Magnetické blány, které naznačí, co asi tak mohlo tehdejší papaláše poněkud znervózňovat…

K publikaci, která byla na akci pokřtěna a připomíná celou historii se ještě vrátíme.

 

Tagy